از علائم تا درمان بیماری التهاب مری
یکی از مهم ترین اعضای دستگاه گوارش که وظیفه انتقال خوراکی ها و نوشیدنی ها را از دهان به سمت معده دارد، مری نام دارد. عملکرد مری نقش مهمی در چرخه گوارشی فرد خواهد داشت که ممکن است در شرایطی دچار مشکلاتی از قبیل التهاب مری شوند که باید در اسرع وقت برای درمان آن اقدام کنند. این بیماری به بافت های مری آسیب رسانده و منجر به بلع دردناک و دشوار و هم چنین درد قفسه سینه خواهد شد.
در این مقاله به بررسی علائم و روش های درمان التهاب مری خواهیم پرداخت، پس برای آشنایی کامل با این بیماری تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
التهاب مری چیست؟
به طور معمول این التهاب در جداره های مری رخ داده و بروز هر گونه التهاب و تحریک مری را به عنوان التهاب مری و یا ازوفاژیت می شناسند. این بیماری منجر به درد شدید و احساس فشار در قفسه سینه خواهد شد و در صورت عدم درمان موجب بروز مشکلاتی از قبیل زخم مری، اسکار مری و بیماری های معده برای فرد بیمار خواهد شد. بنابراین باید در صورت مشاهده علائم افراد در اسرع وقت برای درمان آن اقدام کنند.
علت بروز التهاب مری
یکی از علت های بروز این بیماری ممکن است عملکرد غیرعادی دریچه انتهای مری باشد که منجر به رفلاکس معده و در نهایت التهاب مری خواهد شد. عوامل مختلفی بر اساس شرایط در بروز این بیماری تاثیرگذار هستند که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
رفلاکس اسید معده
همانطور که در بالا اشاه کردیم از شایع ترین علت های بروز این بیماری رفلاکس اسید معده می باشد چرا که اسید معده برای هضم غذا ترشح خواهد شد و خاصیت اسیدی قوی دارد و در صورت برخورد با مری منجر به بروز التهاب در آن خواهد شد.
آلرژی
برخی از آلرژی ها ممکن است منجر به بروز این بیماری شود. ائوزینوفیل ها نوعی از گلبول های سفید هستند که منجر به تحریک های آلرژیک شده و تحریک و واکنش آلرژیک و یا عفونت منجر به افزایش تعداد ائوزینوفیل ها در خون خواهد شد و التهاب را ایجاد خواهد کرد.
التهاب مری علاوه بر آلرژی های غذایی در اثر آلرژی های استنشاقی نیز بروز پیدا خواهد کرد.
بیماری های عفونی
افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند در اثر بروز برخی از عفونت های باکتریایی، ویروسی و قارچی ممکن است دچار بیماری التهاب مری بشوند.
عوارض دارویی
در صورتی که قرص های بلیعدنی نسبتا بزرگ بدون نوشیدن آب کافی منجر به باقی ماندن بخشی از قرص بر روی مری شده و همین امر رسوب دارویی با گذشت زمان منجر به التهاب مری خواهد شد.
التهاب لنفوسیتی
این نوع از التهاب یکی از بیماری های شایع مری بوده که در صورت ابتلا به آن تعداد لنفوسیت ها در بافت داخلی مری بیشتر شده و به تدریج موجب بروز التهاب مری خواهد شد.
عوامل تاثیرگذار در بروز التهاب مری
- اضافه وزن و چاقی
- استعمال سیگار و دخانیات
- بارداری
- مصرف زیاد از حد الکل و کافئین
- فتق
- مصرف زیاد از حد مواد غذایی آلرژی زا
- مصرف دارو دقیقا قبل از خواب
- ابتلا به بیماری های عفونی
- دراز کشیدن و خوابیدن بلافاصله بعد از مصرف غذا
- بلع قرص های بزرگ
- شیمی درمانی و پرتو درمانی
- مصرق آسپرین و داروهای التهابی
علائم بیماری ازوفاژیت
این بیماری در صورتی که پیشرف کرده و شدید باشد منجر به خونریزی و پنومونی آسپیراسیون و یا تنگی و پارگی مری خواهد شد. بنابراین باید علائم ناشی از این بیماری را جدی گرفته و با مشاهده آن ها در اسرع وقت به پزشک متخصص گوارش مراجعه کرد. علائم این بیماری در افراد مختلف، متفاوت می باشد. شایع ترین این علائم عبارتند از:
نحوه تشخیص بیماری ازوفاژیت
در ابتدا برای تشخیص این بیماری بهترین پزشک متخصص گوارش به معاینه بالینی فرد پرداخته و سپس برای تشخیص دقیق تر آزمایش هایی از قبیل عکس برداری با اشعه ایکس، بلع باریوم، آندوسکوپی، بیوپسی، مانومتری مری، تست خراش پوست، آزمایش خون و تست پچ غذا را تجویز خواهد کرد. هم چنین ممکن است آزمایشات دیگری نیز نظیر آزمایش تشخیص عفونت باکتریایی، ویروسی و قارچی، تعیین غلظت گلبول هاس سفید برای بررسی آلرژی و شناسایی سلول های غیرطبیعی برای بررسی سرطان مری یا تغییرات پیش سرطانی نیز انجام شود.
درمان بیماری التهاب مری
روش های درمانی مختلفی برای درمان این بیماری وجود دارد که با توجه به علت بروز آن یکی از روش ها انتخاب خواهند شد. به طور معمول برای درمان داروهایی که برای عدم بازگشت اسید معده تاثیرگذار هستند، تجویز خواهند شد و در صورتی که بیماری های عفونی منجر به ایجاد این التهاب شده باشند، به درمان عفونت ها خواهند پرداخت. در ادامه روش های درمانی مختلف را بررسی خواهیم کرد.
دارودرمانی
در صورتی که علت بروز این بیماری رفلاکس اسید معده باشد برای درمان و کاهش تولید اسید معده می توان از داروهایی مانند آنتی اسیدها و هم چنین سایمتیدین استفاده کرد. همینطور برای التیام مری می توان از داروهای مهارکننده پمپ پروتون و امپرازول استفاده کرد. تمام این داروها باید با تجویز پزشک مصرف شود. در صورتی که ناشی از عفونت باشد می توان از داروهایی برای درمان عفونت استفاده کرد در صورتی که علت این بیماری ناشی از مصرف دارو باشد باید با تجویز پزشک بیماران داروهای مصرفی خود را تغییر دهند.
درمان های تهاجمی
در صورتی که شدت این بیماری زیاد باشد، و بافت مری زخم شده باشد، و در بلع بیمار اختلال ایجاد شده باشد، از درمان های تهاجمی تر استفاده خواهد شد. یکی از درمان ها آندوسکوپی می باشد که با استفاده از آن می توان غذاهای گیر کره و مواد خارجی به دام افتاده در مری را خارج کرد در صورت لزوم حتی می توان در طول آندوسکوپی مری را تحت کشش قرار داده تا عریض تر شود.
جراحی
در برخی از موارد ممکن است برای برداشتن ضایعات ایجاد شده در مری نیاز به عمل جراحی باشد، هم چنین برای افرادی که دچار بیماری مری بارت هستند نیز چون خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد برای درمان به جراحی نیاز است.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی و توضیحاتی کامل در خصوص بیماری التهاب مری پرداختیم و تمام علائم و روش های درمان آن را معرفی کردیم، تنها به این نکته توجه داشته باشید که در صورت مشاهده علائم به بهترین پزشک متخصص گوارش در اسرع وقت مراجعه کنید. امیدواریم که این مطالب برای شما مفید واقع شده باشد.