بی اشتهایی عصبی چگونه سلامت را تهدید می کند؟
بی اشتهایی عصبی که با عنوان آنورکسی نیز شناخته می شود، اختلال خوردن جدی است که با گرسنگی دادن به خود و کاهش وزن شدید همراه می باشد. این اختلال زمانی تشخیص داده می شود که وزن فرد به پانزده درصد کمتر از وزن طبیعی و ایده آل می رسد. کاهش وزن شدید در افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی می تواند منجر به بروز عوارض سلامتی خطرناکی شود.
در کل، اصطلاح آنورکسی به معنای از دست دادن و کاهش اشتها می باشد.
اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی عصبی، در خانم ها نسبت به آقایان بیشتر شایع است و افرادی مانند ورزشکاران، بازیگران و مدل ها بیشتر درگیر آن می شوند، چرا که بیشتر به وزن و ظاهر خود توجه می کنند.
افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی، افرادی هستند که عملکرد خوبی را در مدرسه، محیط کار و یا فعالیت های ورزشی از خود نشان می دهند. این اختلال عمدتا در سنین بلوغ ظاهر می شود، اما می تواند افراد در هر رده سنی را درگیر کند.
علت اصلی بروز بی اشتهایی عصبی چیست؟
علت اصلی بروز بی اشتهایی عصبی به طور کامل مشخص نیست، اما تحقیقات نشان می دهند ترکیبی از مشخصات رفتاری، احساسی، الگوهای فکری و هم چنین عوامل محیطی و بیولوژیکی می توانند مسئول بروز این اختلال باشند.
افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی اغلب غذا می خورند تا به حس کنترل برسند، در حالی که زندگی شان سرشار از استرس است. پایین بودن اعتماد به نفس، اضطراب و هیجان، عصبانیت و تنهایی عواملی هستند که باعث تشدید این اختلال در افراد می شوند.
به علاوه این که افراد مبتلا به اختلالات خوردن، معمولا مشکلاتی را در ارتباطات خود دارند و ممکن است در گذشته به خاطر وزن و جثه بدنی، مورد سرزنش دیگران قرار گرفته باشند. فشاری که از اطرافیان به این افراد وارد می شود نیز می تواند باعث تشدید علائم اختلال شود.
اختلالات خوردن می توانند علت فیزیکی نیز داشته باشند. تغییر در هورمون هایی که بدن، افکار، خلق و خو، اشتها و حافظه را کنترل می کنند، می توانند از جمله دلایل بروز بی اشتهایی عصبی باشند.
واقعیت این است که بی اشتهایی عصبی می تواند زمینه خانوادگی داشته باشد و تا حدودی ارثی باشد.
علائم و نشانه های بی اشتهایی عصبی
از جمله علائم بی اشتهایی عصبی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– کاهش وزن شدید در طول چند هفته تا چند ماه
– داشتن رژیم غذایی محدود علی رغم این که وزن بدنی فرد پایین است
– علاقه غیر طبیعی به مواد غذایی، کالری و مواد مغذی
– ترس از چاق شدن
– احساس چاق بودن
– افسردگی و اضطراب
– نامنظم شدن سیکل قاعدگی در خانم ها
– گوشه گیری
– علائم فیزیکی که به مرور زمان ظاهر می شوند، مانند: عدم تحمل هوای سرد، شکننده شدن موها و ناخن ها، آنمی و کم خونی، یبوست، متورم شدن مفاصل و پوسیدگی دندان ها
در صورتی که نسبت به درمان بی اشتهایی عصبی اقدامی صورت نگیرد، شاهد بروز عوارض زیر خواهیم بود:
– آسیب ارگان ها به خصوص قلب، مغز و کلیه ها
– افت فشار خون
– ریزش مو
– نامنظم شدن ریتم ضربان قلب
– پوکی استخوان
– برهم خوردن تعادل مایعات و الکترولیت ها
آیا راهی برای پیشگیری از بروز آنورکسی وجود دارد؟
با این که امکان پیشگیری کامل از بروز تمام علل موثر وجود ندارد، اما اقدام به درمان به محض مشاهده علائم می تواند از بروز عوارض و مشکلات سلامتی در آینده پیشگیری کند. به علاوه این که، تشویق به داشتن عادات غذایی سالم و افکار مثبت در خصوص وزن و ظاهر بدنی، می تواند در پیشگیری از پیشرفت و تشدید علائم اختلالات خوردن نقش داشته باشد.
آنورکسی نیز همانند سایر اختلالات خوردن می تواند به مرور زمان شدت بگیرد، به خصوص اگر نسبت به درمان اقدامی صورت نگیرد. هر چه فرد سریع تر تحت درمان قرار بگیرد، نتایج بهتری حاصل خواهد شد. بی اشتهایی عصبی قابل درمان است و این امکان را برای فرد فراهم می کند که وزن بدنی سالم و متعادلی داشته باشد.
Source: https://www.webmd.com/mental-health/eating-disorders/anorexia-nervosa/mental-health-anorexia-nervosa#1