درمان رفلاکس معده با روش های قطعی

بیماری رفلاکس معده یا برگشت محتویات معده به مری، یکی از انواع بسیار شایع بیماری های گوارشی بوده و شدیدتر از رفلاکس هایی است که گه گاهی اتفاق می افتند! همان چیزی که معمولا با عنوان ترش کردن از آن نام برده می شود. ما در زمانه ای زندگی می کنیم که در معرض بیشترین عوامل زمینه ساز خطر مربوط به انواع بیماری ها، خصوصا بیماری های گوارشی قرار داریم. مواد غذایی ناسالم، عادات و وعده های نامناسب غذایی نیز از این عوامل هستند. مهم ترین اقداماتی که برای درمان رفلاکس معده باید انجام شوند، تغییر سبک زندگی، برنامه غذایی و حتی اصلاح داروهایی است که در حال مصرف آن ها هستید. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا از موثرترین روش های درمان رفلاکس معده آگاهی پیدا کنید.

رفلاکس معده

رفلاکس اسید زمانی اتفاق می افتد که محتویات معده شما به مری شما برگردد. به این عمل برگشت اسید یا رفلاکس معده به مری نیز گفته می شود. در اثر رفلاکس معده، بیمار دچار سوزش معده یا همان سوزش سر دل خواهد شد. اگر بیش از دو بار در هفته علائم رفلاکس اسید معده را دارید، باید برای بررسی و معاینات پزشکی، به متخصص مراجعه کنید.

رفلاکس معده به این دلیل اتفاق می افتد که دریچه ای در انتهای مری، به نام اسفنکتر تحتانی مری، زمانی که غذا به معده شما می رسد، به درستی بسته نمی شود. بنابراین، اسید معده به شکل معکوس حرکت کرده و از طریق مری به سمت گلو و دهان وارد میشود. به همین دلیل طعمی ترش را در انتهای گلو احساس میکنید.

بر اساس منبع معتبر موسسه ملی دیابت و بیماری های گوارشی و کلیوی، درصد زیادی از افراد به این مشکل گوارشی مبتلا هستند و به دلیل عدم درمان به موقع، دچار مشکلات و بیماری های جدی تری می شوند. در نتیجه اقدام برای درمان قطعی رفلاکس معده نه فقط برای از بین بردن علائم آزار دهنده آن، بلکه به دلیل پیشگیری از بیماری های جدی و خطرناک تر، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

در این ویدئو صحبت های جامع و دقیق دکتر امیرسعید صادقی، درباره رفلاکس معده و درمان آن را بشنوید:

59:16
truncate dir-rtl

فیلم ریفلاکس و درمان آن

مهم ترین نشانه های بیماری رفلاکس معده

در واقع برگشت اسید معده به مری و انتهای حلق، واضح ترین نشانه ی رفلاکس معده است. در اثر رفلاکس اسید، احساس سوزشی آزاردهنده در انتهای گلو بوجود می آید که ممکن است تا قفسه سینه و اطراف گلو را نیز درگیر کند. به همین دلیل به این عارضه، سوزش سر دل نیز گفته می شود.

اگر فردی مبتلا به رفلاکس اسید معده باشد، ممکن است طعمی ترش یا تلخ در دهان خود حس کند. همچنین ممکن است دچار برگشت غذا یا مایعات از معده به داخل دهان شود.

برخی دیگر از علائم بیماری رفلاکس معده عبارتند از:

  • حالت تهوع
  • درد و سوزش در قفسه سینه
  • مشکلات در بلع غذا
  • احساس درد هنگام غذا خوردن یا بعد از آن
  • سرفه های مزمن
  • گرفتگی و تغییر صدا
  • بوی نامطبوع دهان

دو عامل مهم در تشدید علائم رفلاکس معده، چاقی و بارداری هستند.

درمان قطعی رفلاکس معده

راه های درمان رفلاکس معده

برای تسکین و درمان رفلاکس معده پزشک ممکن است ابتدا به شما  توصیه کند که تغییراتی را در سبک زندگی و برنامه غذایی خود ایجاد کنید.  تغییراتی مانند:

  • حفظ وزن استاندارد، اگر دچار اضافه وزن هستید
  • ترک سیگار، در صورتی که سیگار میکشید
  • اجتناب از وعده های غذایی سنگین و زیاد در شب
  • تا چند ساعت بعد از غذا خوردن دراز نکشید.
  • هنگام خوابیدن سر خود را در ارتفاع بیشتری از زمین قرار دهید.

موارد گفته شده ابتدایی ترین نکاتی هستند که برای درمان رفلاکس معده موثر هستند. علاوه بر اینها روش های دیگری نیز برای درمان رفلاکس معده به کار برده می شوند.

درمان صد در صد رفلاکس معده

برای درمان رفلاکس معده معمولا یک برنامه درمانی شامل تغییر در عادت های غذایی، سبک زندگی و داروهای کنترل کننده اسید معده در نظر گرفته می شود. با این حال اگر داروها برای یک بیمار موثر واقع نشوند و یا شرایط بیمار به شکلی باشد که نتواند داروها را مصرف کند، برای درمان صد در صد رفلاکس معده می توان از روش جراحی اقدام کرد.

جراحی لاپاراسکوپی ضد رفلاکس معده، یک جراحی کم تهاجمی است که توسط آن، یک دریچه کوچک در پایین مری ایجاد میشود تا اسید معده از طریق آن خارج شده و دوباره به مری باز نگردد. جراح، قسمت فوقانی معده (فندوس) را به دور قسمت پایینی مری می‌پیچد. این امر اسفنکتر تحتانی مری را تقویت می کند تا غذا به مری برنگردد.

بهترین دارو برای رفلاکس معده

پزشکان گوارش معمولا داروهای زیر را برای درمان رفلاکس معده تجویز کنند:

  • دراوهای آنتی اسید

این دارو به طور اختصاصی برای کاهش اسید معده نیست. اما می تواند به بهبود فعالیت های معده و هضم کمک کند. دایمتیکون از داروهایی است که می توان آن را بدون نسخه نیز تهیه نمود. شاید به همین دلیل است که بدون ملاحظه و هرگونه واهمه، مورد مصرف بی رویه قرار می گیرد. در این خصوص باید بدانید که طبق تحقیقات انجام شده پزشکان توصیه می کنند که درباره ی مصرف این دارو ها بیشتر احتیاط کرده و خودسرانه از آن ها استفاده نکنید.

  • داروهای مهار کننده ی پمپ پروتون (PPIs)

قرص های امپرازول، پنتوپرازول و لانسوپرازول در این گروه قرار دارند و در کاهش ترشح اسید معده بسیار موثر هستند.

این داروها نیز دارای عوارض جانبی متعددی بوده که لازم است حتما در دوره زمانی تعیین شده توسط پزشک مصرف شوند.

برای درمان رفلاکس معده چی بخوریم؟

طبق نظر بیشتر متخصصین گوارش، بهترین راه برای کنترل و درمان رفلاکس معده، تصحیح برنامه غذایی و خوردن مواد مفید برای این مورد است. مواردی که در ادامه عنوان کرده ایم، کمک زیادی به کاهش رفلاکس اسید معده می کنند:

  • آب بیشتری بنوشید.
  • از خوردن سبزیجات غافل نشوید. سبزیجات دارای خاصیت قلیایی هستند و بنابراین اثرات منفی اسید معده را کمتر می کنند.
  • زنجبیل مصرف کنید. مصرف زنجبیل می تواند ترش کردن معده و تهوع را کاهش دهد.
  • جویدن آدامس، به دلیل اینکه باعث ترشح بزاق دهان می شود، میتواند اسید معده را رقیق تر کند.

اگرچه مواردی که گفتیم و همچنین تعییر سبک زندگی، می تواند به بهبود این بیماری کمک کند؛ اما معمولا برای درمان قطعی رفلاکس معده نیاز به اقدامات پزشکی داریم. درمورد بیماری های مزمن، بهتر است از خود تشخیصی و خود درمانی پرهیز کنید. زیرا زمان را برای آغاز درمان موثر از دست خواهید داد.

دکتر امیرسعید صادقی

فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران در مقطع فوق تخصصی گوارش و کبد. در سال ۹۰ با رتبه اول در امتحان ورودی فوق تخصص گوارش و کبد وارد دانشگاه تهران شدم و در سال ۹۲ با موفقیت در امتحان بورد فوق تخصصی گوارش با کسب رتبه سوم تحصیلات خود رو به پایان رساندم. فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مقطع تخصص بیماریهای داخلی و بورد تخصصی داخلی در سال ۸۸ فارغ التحصیل شدم.

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه
Call Now Button