درمان قطعی کبد چرب

تجمع و انباشته شدن چربی در کبد، باعث بروز التهاب و عوارض خطرناک دیگری در این عضو مهم و حیاتی بدن می شود. درمان کبد چرب، بستگی به نوع و شدت یا گرید آن دارد. کبد چرب الکلی و کبد چرب غیرالکلی انواع مختلف کبد چرب هستند که از لحاظ شدت در 4 طبقه یا گرید تقسیم می شوند.

کبد چرب که به عنوان استئاتوز کبدی نیز شناخته می شود، زمانی اتفاق می افتد که چربی در کبد تجمع پیدا کند. داشتن مقداری چربی در کبد طبیعی است، اما مقدار زیاد آن می تواند به یک مشکل جدی سلامتی تبدیل شود.

همانطور که شاید بدانید، کبد دومین عضو بزرگ بدن است که وظیفه ی پاکسازی خون و جذب مواد مغذی از مواد غذایی را بر عهده دارد. بنابراین سالم بودن آن، ضامن سلامتی و طول عمر است. سبک زندگی در دنیای مدرن، غذاها و نوشیدنی های مضر و تنش های روانی، خطر ابتلا به کبد چرب را در بین انسان ها افزایش داده است. در همین راستا، این مقاله را به درمان کبد چرب اختصاص داده ایم. تا انتها با ما همراه باشید…

درمان کبد چرب بر اساس شدت و نوع آن تعیین میشود

انواع کبد چرب

دو نوع اصلی کبد چرب، کبد چرب الکلی و کبد چرب غیرالکلی هستند.

علاوه بر این، عواملی مثل بارداری، می توانند باعث بروز کبد چرب در زنان باشند.

کبد چرب غیر الکلی

بیماری کبد چرب، وقتی ناشی از مصرف بیش از حد الکل نباشد و در اثر علت های دیگری بوجود آمده باشد، کبد چرب غیرالکلی نامیده میشود.

اگر شما نوشیدنی های الکلی مصرف نمی کنید اما دچار کبد چرب هستید، باید برای تشخیص دقیق علت آن به متخصص گوارش مراجعه کنید. کبد چرب غیرالکلی اگر با التهاب شدید یا عوارض دیگر همراه نباشد، کبد چرب غیر الکلی ساده  (simple NFAD) نامیده می شود. درمان کبد چرب غیرالکلی ساده معمولا بسیار آسان بوده و در مدت زمان کوتاهی نتیجه می دهد.

کبد چرب الکلی

مصرف زیاد و بی رویه ی الکل، باعث آسیب به کبد می شود. بیماری کبد چرب الکلی، اولین مرحله بیماری های کبدی ناشی از مصرف الکل است. در صورتی که این نوع از کبد چرب همراه با التهاب شدید یا نشانه ها و عوارض دیگر نباشد، به آن کبد چرب الکلی ساده (AFLD) گفته می شود.

برای درمان کبد چرب الکلی، اگر به موقع اقدام شود، معمولا نتیجه بخش است. ولی در صورتیکه مورد سهل انگاری و بی توجهی واقع شود، به فیبروز کبدی، زخم و در نهایت نارسایی کبد منجر خواهد شد.

کبد چرب بارداری

بسیاری از زنان در دوران بارداری به کبد چرب مبتلا می شود. یکی از دلایلی که برای این اتفاق عنوان شده، سابقه خانوادگی و ژنتیک است. کبد چرب بارداری یکی از عوارض بارداری است که البته همه ی زنان را درگیر نمی کند.

کبد چرب بارداری معمولا در سه ماهه سوم بارداری آشکار شده و عدم درمان آن، سلامت مادر و جنین را به خطر می اندازد.

معمولا درمان کبد چرب بارداری اگر چندان شدید نباشد، صرفا از طریق بعضی اصطلاحات تغذیه ای صورت می گیرد و بعد از زایمان، کبد به حالت طبیعی خود بر خواهد گشت.

بسته به شدت کبد چرب بارداری و وضعیت مادر و نوزاد، ممکن است پزشک متخصص شما تشخیص دهد که باید هرچه سریعتر فرزند خود را (حتی زودتر از موعد) به دنیا آورید. معمولا بعد از این زایمان زودهنگام، مادر و نوزاد نیاز به دریافت مراقبت های ویژه برای بهبود دارند.

کبد چرب بارداری، بعد از گذشت مدت کوتاهی از زایمان، برطرف شده و به حالت نرمال بر می گردد.

درمان قطعی کبد چرب

در حال حاضر، داروهای چندان قطعی و تایید شده ای برای درمان کبد چرب وجود ندارد و تحقیقات و آزمایش های بیشتری برای این منظور مورد نیاز است. در بیشتر موارد برای درمان کبد چرب، تغییر سبک زندگی، گامی مهم و موثر بوده و به بهبود بیمار کمک می کند. 

برای مثال، ممکن است پزشک به شما موارد زیر را توصیه کند:

  • در صورتی که الکل مصرف می کنید، سعی کنید آن را متوقف یا کم کنید.
  • برای کاهش وزن اقدام کنید.
  • در برنامه غذایی خود تغییراتی ایجاد کنید.
  • از مصرف داروها و مکمل هایی که باعث تشدید کبد چرب می شوند، خودداری کنید.

برای درمان کبد چرب الکلی، توصیه می شود مصرف الکل را به کلی متوقف کنید. حتی احتمال دارد پزشک دستور دهد بدن بیمار پاکسازی شود.
همچنین بعضی از عفونت ها نیز می توانند به کبد آسیب برسانند. برای محافظت از سلامت کبد، پزشک ممکن است به شما توصیه کند واکسن های هپاتیت A و هپاتیت B را دریافت کنید. بسته به وضعیت شما، ممکن است غربالگری های منظم برای هپاتیت C را نیز توصیه کنند.

رژیم غذایی برای درمان کبد چرب
مواد غذایی مفید برای درمان کبد چرب – دکتر امیرسعید صادقی

تغییر سبک زندگی

تغییر و اصلاح سبک زندگی، قدم اول درمان کبد چرب است. با توجه به شرایط و عادت های فعلی شما، ممکن است پزشک موارد زیر را به شما توصیه کند:

  •  اگر اضافه وزن دارید، وزن خود را کاهش دهید.
  • مصرف الکل را قطع کرده یا به حداقل برسانید.
  • یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی داشته باشید که کالری اضافی، چربی اشباع شده و چربی های ترانس کم باشد
  • در بیشتر روزهای هفته حداقل 30 دقیقه ورزش کنید.

طبق نتایج به دست آمده از تحقیقی که در سال 2020 انجام شده، مصرف ویتامین E می تواند به بهبود التهاب و چربی اضافی کبد کمک کند. با اینحال، این نتیجه هنوز قطعی نیست و به دلیل وجود بعضی از عوارض برای مصرف ویتامین E باید در مصرف آن محتاط بود.

افراد زیادی فکر می کنند مصرف مکمل های حاوی ویتامین نیازی به تجویز پزشک ندارد! اما داروهای حاوی انواع ویتامین اگر به صورت نابجا مورد استفاده قرار بگیرند، می توانند باعث آسیب های جدی به کبد شده و یا با بعضی از داروهای دیگری که مصرف می کنید، تداخل داشته باشند. به همین دلیل، باید درباره ی مصرف آنها با پزشک مشورت کنید.

رژیم غذایی

اصلاح و تغییر رژیم غذایی مناسب برای بیماری کبد چرب، کمک زیادی به درمان و کاهش خطرات و عوارض ناشی از آن می کند.

توصیه هایی که برای اصلاح رژیم غذایی مناسب با کبد چرب، کارآمد هستند، عبارتند از:

  • سعی کنید غذاها را از همه گروه های غذایی انتخاب کنید. میوه ها و سبزیجات تازه، غلات کامل، پروتئین های بدون چربی، لبنیات کم چرب و چربی ها و روغن های سالم و …
  • مصرف غذاهای پر کالری را محدود کنید.
  • فیبر بیشتری مصرف کنید. فیبر می تواند به بهبود عملکرد کبد کمک کند. نمونه ای از غذاهای غنی از فیبر شامل میوه ها و سبزیجات تازه، حبوبات و غلات کامل است
  • مصرف غذاهایی که دارای مقدار زیادی از سدیم، کربوهیدرات ها (برنج و نان سفید، شکلات و …) چربی های اشباع شده (گوشت قرمز، لبنیات پرچرب) و چربی های ترانس هستند را کاهش دهید.
  • غذاهای خام و نیم پز نخورید. زیرا ممکن است حاوی باکتری هایی باشند که برای شما مضر است.
  • از مصرف نوشیدنی های الکل دار خودداری کنید.
  • آب زیاد بنوشید. نوشیدن مقدار زیادی آب در روز، به هیدراته نگه داشتن بدن و بهبود سلامت کبد کمک زیادی می کند.
دکتر امیرسعید صادقی

فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران در مقطع فوق تخصصی گوارش و کبد. در سال ۹۰ با رتبه اول در امتحان ورودی فوق تخصص گوارش و کبد وارد دانشگاه تهران شدم و در سال ۹۲ با موفقیت در امتحان بورد فوق تخصصی گوارش با کسب رتبه سوم تحصیلات خود رو به پایان رساندم. فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مقطع تخصص بیماریهای داخلی و بورد تخصصی داخلی در سال ۸۸ فارغ التحصیل شدم.

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه
Call Now Button