سرطان زبان
سرطان زبان
سرطان زبان زمانی اتفاق می افتد که سلول های طبیعی موجود در زبان، تبدیل به سلول های غیر طبیعی می شوند و به رشد خود ادامه می دهند. در برخی موارد، سرطان زبان در افراد مبتلا به لوکوپلاکی نیز دیده می شود. این بیماری با ضایعات سفید وخاکستری رنگ بر روی زبان همراه می باشد.
علائم و نشانه های سرطان زبان
در برخی موارد، سرطان زبان منجر به بروز هیچ گونه علامت و نشانه ای نمی شود. این سرطان معمولا در معاینات دندانپزشکی و یا زمان انجام تست های روتین، تشخیص داده می شود. از جمله علائم و نشانه های سرطان زبان می توان به موارد زیر اشاره کرد:- وجود توده و یا زخم روی زبان
– خونریزی از زبان
– مشکلات بلع، صحبت کردن و یا حرکت دادن زبان
– گلو درد و زبان درد
– وجود توده در گردن
البته ناگفته نماند که ظاهر شدن علائم گفته شده می تواند ناشی از اختلالات دیگر نیز باشد. به همین خاطر توصیه می شود در صورت مشاهده علائم بالا به پزشک مراجعه شود.

آیا تستی جهت تشخیص سرطان زبان وجود دارد؟
بله، پزشک ابتدا به بررسی علائم و انجام تست های مربوطه می پردازد. در طول انجام تست، پزشک از آینه مخصوص جهت مشاهده و بررسی دهان کمک می گیرد.
امکان مشاهده داخل دهان و حلق با استفاده از لوله ای ظریف به نام اسکوپ و دوربین متصل به آن وجود دارد. همزمان با این روش، امکان انجام بیوپسی، گرفتن نمونه از بافت، بررسی زیر میکرروسکوپ و اطمینان از عدم وجود سرطان نیز وجود دارد.
MRI، سی تی اسکن و PET از دیگر تست های تشخیصی هستند که تصاویر دقیقی از قسمت های داخلی بدن را در اختیار پزشک قرار می دهند.
درجه بندی سرطان زبان
منظور از درجه بندی سرطان این است که بدانیم آیا سرطان به بخش های دیگر پخش شده است یا خیر. درمان موثر سرطان زبان با توجه به درجه سرطان و سایر مشکلات پزشکی در نظر گرفته خواهد شد.
درمان سرطان زبان
درمان سرطان زبان می تواند شامل اقدامات زیر باشد:
– جراحی. در بسیاری از موارد، جراحی و خارج کردن سرطان، راه درمانی است که برای بیمار در نظر گرفته می شود. گاهی، نیاز به برداشتن قسمتی از زبان و خارج کردن سرطان می باشد.
– شیمی درمانی. شیمی درمانی اصطلاحی است پزشکی برای داروهایی که باعث نابودی سلول های سرطانی و توقف رشد آن ها می شوند.
– رادیوتراپی. در این روش تابش اشعه باعث نابودی سلول های سرطانی می شود.
بعد از پایان درمان با جراحی و یا رادیوتراپی، بیماران از مشکلاتی در غذا خوردن، بلع و تکلم شکایت می کنند. در چنین شرایطی، بازتوانی برای مدت زمان کوتاهی برای بیمار در نظر گرفته می شود، که در طول این دوره بر روی غذا خوردن، تکلم و بلع بیمار کار خواهد شد.

بعد از درمان
بعد از درمان، از عدم بازگشت سرطان باید اطمینان حاصل گردد. تست هایی مانند آزمایش خون و تست های تصویربرداری به تشخیص این مورد کمک می کنند. افرادی که تحت درمان سرطان زبان هستند، حتما باید مراجعه به دندانپزشک را در برنامه خود داشته باشند.
بیماران بعد از درمان باید نسبت به ظاهر شدن مجدد علائم گفته شده آگاه باشند، چرا که می تواند نشانه ای باشد از بازگشت مجدد سرطان. در صورت مشاهده مجدد علائم، حتما باید به پزشک مراجعه شود.
در صورت بازگشت مجدد و یا پخش شدن سرطان، چه اتفاقی می افتد؟
در صورت بازگشت مجدد سرطان زبان و یا متاستاز به بافت های اطراف، روش های درمانی (جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی) آغاز خواهد شد.
نکته ای که اهمیت دارد این است که بیمار باید نکات گفته شده از سوی پزشک را رعایت کند و تست ها را انجام دهد.
سرطان زبان، گزینه های درمانی زیادی دارد و جهت تعیین بهترین گزینه درمان، پزشک به بررسی موارد زیر خواهد پرداخت:
– مزایای شیوه درمانی و این که آیا روش انتخابی، به پیشگیری از بروز علائم کمک می کند یا خیر
– معایب روش درمانی
– چه درمان های دیگری در کنار روش انتخاب شده وجود دارد.
– در صورت عدم درمان، چه اتفاقی می افتد
سلام ممنون از مطالب فوق العاده ارزشمند و مفیدتون.