سندرم تنبلی روده

سندرم تنبلی روده، اختلالی است که با علائمی مانند یبوست و درد هنگام حرکات روده ای (مدفوع) همراه می باشد. در صورت ابتلا به چنین شرایطی، عملکرد کولون در انتقال مواد زائد در طول دستگاه گوارش به کندی انجام می شود.

سندرم تنبلی روده می تواند مزمن باشد. گاهی علائم شدت می گیرند و فروکش می یابند. اما ایجاد تغییر در سبک زندگی و یا مصرف دارو می تواند به تسکین علائم این سندرم کمک کند.

در صورتی که روده با مصرف ملین ها به دفعات زیاد دچار بی تفاوتی نسبت به دفع ‌آن ها شود، و دفع دیگر به راحتی امکان پذیر نباشد، گویند که تنبلی روده رخ داده است.

در ادامه به بررسی علت بروز این سندرم و روش های درمانی آن می پردازیم.

علت بروز سندرم تنبلی روده

در هر بار خوردن مواد غذایی، سیگنال هایی از طریق اعصاب به سیستم گوارش ارسال می شود تا توالی از فعالیت ها آغاز شود.
عضلات و ماهیچه های موجود در سیستم گوارش، به حرکت مواد غذایی کمک می کنند. اما گاهی ممکن است این حرکات مسدود شوند و یا آهسته تر از حالت طبیعی طی شوند. رفلاکس های مربوط به روده می تواند بنا به دلایل زیر ضعیف شود:
– محدود شدن الگوهای خوردن
– اختلالات خوردن مانند آنورکسی و یا بولیمی
– بیهوشی
سندرم روده تحریک پذیر
گاهی عدم خوردن فیبر به میزان کافی در رژیم غذایی، می تواند از جمله دلایل ضعیف شدن عضلات و ماهیچه های روده باشد.

علائم تنبلی روده

  • یبوست
  • بزرگ شدن شکم
  • سرگیجه
  • عصبانیت
  • حالت تهوع
  • نفخ شکم
  • احساس درد در شکم
  • احساس افسردگی
  • عفونت روده‌ها
  • ابتلا به بیماری‌های بواسیر و شقاق
یبوست بزرگ شدن شکم سرگیجه عصبانیت حالت تهوع نفخ شکم

نحوه تشخیص تنبلی روده

تنبلی روده به راحتی قابل تشخیص نبوده و بیشتر بر اساس همان علائم ذکر شده تشخیص داده می‌شود. افراد باید در صورت تجربه کردن هضم کند مواد غذایی در اسرع وقت به پزشک متخصص برای تشخیص و درمان این بیماری اقدام کنند.

بهترین متخصص گوارش ابتدا به بررسی سوابق پزشکی و همینطور علائم بیمار خواهد پرداخت. سپس به معاینه فیزیکی برای بررسی ناهنجاری‌های روده و مقعد خواهد پرداخت. در برخی از موارد نیز ممکن است که پزشک متخصص سلامت عضلات کف لگن را نیز بررسی کند. برای تشخیص دقیق‌تر این بیماری ممکن است آزمایشاتی نظیر کولونوسکوپی نیز تجویز شود.

عوارض تنبلی روده

دل درد عفونت روده‌ ها هموروئید بروز شقاق افسردگی
  • دل درد
  • عفونت روده‌ ها
  • هموروئید
  • بروز شقاق
  • افسردگی
  • سردرد
  • بی حوصلگی
  • حالت تهوع
  • بد اخلاقی

 

درمان سندرم تنبلی روده

بسته به علت ضعیف شدن حرکات روده ای، درمان مناسب برای بیمار در نظر گرفته خواهد شد. در زیر به بررسی برخی روش های درمانی موثر می پردازیم.

بسته به علت ضعیف شدن حرکات روده ای، درمان مناسب برای بیمار در نظر گرفته خواهد شد. در زیر به بررسی برخی روش های درمانی موثر می پردازیم.

غذای مناسب برای تنبلی روده

برخی خوراکی ها برای تنبلی روده مناسب هستند:

تغییر در رژیم غذایی

ضعیف شدن حرکات روده ای تواند به دلیل عدم مصرف کافی فیبر باشد. رژیم غذایی باید شامل خوراکی های طبیعی، میوه و سبزیجاتی باشد که به تقویت سیستم گوارش و تنظیم حرکات روده ای کمک می کنند. از جمله:
– بادام
– سیب و موز
– سبزیجاتی مانند بروکلی، گل کلم
– تخم کتان و تخم آفتابگردان
نوشیدن میزان کافی آب و مایعات نیز در طول روز توصیه می شود.
مصرف مواد غذایی دیر هضم باید از رژیم غذایی حذف شود. بستنی، چیپس و غذاهای فریزی هیچ گونه فیبری ندارند و به همین خاطر توصیه می شود تا حد امکان خوردن این قبیل خوراکی ها محدود شود.
مصرف کافئین نیز باید تا حد امکان محدود شود، چرا که باعث دهیدراته شدن سیستم گوارش و ضعیف شدن حرکات روده ای می شود.

ملین های طبیعی

ملین های مصنوعی می توانند باعث تشدید علائم سندرم تنبلی روده شوند. اما ملین های طبیعی می توانند مفید باشند.
مصرف روزانه سه تا چهار فنجان چای سبز به تقویت سیستم گوارش کمک می کند.
– پروبیوتیک ها
مصرف مکمل های پروبیوتیک به تنظیم حرکت روده ای و تقویت سیستم گوارش کمک می کند. ماست های پروبیوتیک گزینه خوبی هستند.
– ورزش و تمرین بدنی
انجام تمرینات بدنی سبک، جریان خون را تنظیم می کند. تمرین بدنی هم چنین با فعال نگه داشتن سیستم گوارش بر روی سندرم تنبلی روده نیز تاثیر می گذارد. یوگا از جمله ورزش هایی است که به رفع یبوست کمک می کند.

فعالیت ورزشی

برای گردش خون و همینطور تسریع گردش خون در ناحیه شکم انجام فعالیت های ورزشی خفیف بسیار موثر خواهد بود. اگر ورزش به طور مداوم انجام شود، منجر به تحرک بیشتر روده شده و دستگاه گوارش فعال خواهد شد. همینطور علائم سندروم تنبلی روده را نیز کاهش خواهد داد. انجام ورزش هایی مانند یوگا نیز بی تاثیر نخواهد بود.

مصرف پروبیوتیک ها

برای کمک به بهبود نظم حرکت روده ها استفاده از مکمل های پروبیوتیک تجویز می شود.

کنترل میزان مصرف فیبر

در صورتی که مصرف فیبر در رژیم غذایی بیش از حد افزایش پیدا کند، منجر به بدتر شدن تنبلی روده شده و همینطور کاهش مصرف فیبر نیز بیش از حد موجب سخت و دشوار شدن مدفوع خواهد شد. بنابراین مصرف فیبر با مشاوره پزشک متخصص باید تحت کنترل گرفته شود.

تحرک الکتریکی متناوب

با استفاده از جریان های الکتریکی که بدون درد بوده می توان به افزایش سرعت هضم و همینطور بهبود عملکرد اعصاب در دستگاه گوارش کمک کرد.

عمل جراحی

در صورتی که حرکات روده بسیار کند و شدید باشد، و در اثر همین امر افراد دچار یبوست شدیدو بی اختیاری مدفوع شده باشند، پزشک متخصص برای نصب کولوستومی جراحی را پیشنهاد خواهد داد. به طور معمول آخرین راهکار برای درمان تنبلی روده عمل جراحی است.

روش‌های پیشگیری از تنبلی روده

مصرف غذاهای حاوی فیبر

نوشیدن مایعات زیاد به طور منظم و مداوم

خودداری از کم تحرکی

خودداری از نشستن طولانی مدت

دوری از استرس و آرامش داشتن

داشتن خواب کافی

پرهیز از نوشیدن چای پررنگ

نتیجه گیری

در این مقاله سعی کردیم که شما را با عوامل موثر در تنبلی روده نظیر بی تحرکی، مصرف کم مایعات و … آشنا کرده و همینطور روش های درمان را نیز به شما معرفی کنیم. به این نکته توجه داشته باشید که در صورت مشاهده علائم اگر در زمان مناسب به پزشک متخصص مراجعه نکنید، دچار عوارضی نظیر بدخلقی، افسردگی و درد شدید در هنگام دفع خواهید شد. پس بهتر است برای جلوگیری از بروز این مشکلات و عوارض و در صورت ادامه دار شدن یبوست، علی رغم ایجاد تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی، حتما به یک متخصص گوارش مراجعه کرد. در برخی موارد، سندرم تنبلی روده می تواند نشانه ای از شرایط مربوط به سلامتی باشد. در صورت مشاهده علائم زیر، مراجعه به پزشک ضروری می باشد:
– دردهای شکمی شدید که با مدفوع کردن بهبود نمی یابد
– اسهال همراه با تب شدید
– ادامه دار شدن اسهال و یا یبوست بیش از دو هفته
Source: https://www.healthline.com/health/lazy-bowel#takeaway

 

دکتر امیرسعید صادقی

فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران در مقطع فوق تخصصی گوارش و کبد. در سال ۹۰ با رتبه اول در امتحان ورودی فوق تخصص گوارش و کبد وارد دانشگاه تهران شدم و در سال ۹۲ با موفقیت در امتحان بورد فوق تخصصی گوارش با کسب رتبه سوم تحصیلات خود رو به پایان رساندم. فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مقطع تخصص بیماریهای داخلی و بورد تخصصی داخلی در سال ۸۸ فارغ التحصیل شدم.

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه
Call Now Button