انواع سنگ صفرا و راه های درمان آن را بشناسید
کیسه صفرا چیست؟
کیسه صفرا، ارگان کوچکی است که در زیر کبد قرار دارد. این کیسه با ذخیره زرد آب، به تجزیه چربی بدن کمک می کند.
سنگ های کیسه صفرا چیست؟
سنگ های کیسه صفرا، سنگ های ریزی هستند که در داخل کیسه صفرا تشکیل می شوند. گاهی اندازه این سنگ ها به اندازه خود کیسه صفرا بزرگ می شود.
در حالت طبیعی، کیسه صفرا ما بین هر وعده غذایی، از مایعی به نام زرد آب پر می شود. در نتیجه، با مصرف مواد غذایی چرب، این مایع از کیسه صفرا به داخل روده تخلیه خواهد شد. در برخی موارد، سنگ صفرا باعث انسداد کیسه صفرا و عدم تخلیه ترشح می شود.
علائم سنگ کیسه صفرا
در بیشتر موارد، سنگ های کیسه صفرا منجر به بروز علامت و نشانه ای نمی شوند. علائم درد کیسه صفرا چیست ؟
– دردهای شکمی، که اغلب در سمت راست و زیر قفسه سینه، و یا در قسمت میانی شکم احساس می شود
– احساس درد در قسمت پشت بدن و شانه سمت راست
– تهوع و استفراغ
در صورتی که از این موضوع مطلع هستید که سنگ صفرا دارید، اما هیچ گونه علامتی مشاهده نمی شود، نیازی به درمان نخواهد بود. اما بروز علائم به معنای دنبال کردن اقدامات درمانی می باشد. در برخی موارد، این علائم همیشگی نیستند، اما ممکن است شاهد تشدید علائم به مرور زمان باشیم.
آیا سنگ های صفرا خطرناک و جدی هستند؟
معمولا نه. اما در برخی موارد (به ندرت) می توانند جدی در نظر گرفته شوند، از جمله:
– یرقان، اختلالی که با زرد شدن رنگ پوست و چشم ها همراه می باشد
– عفونت ها
– پاره شدن کیسه صفرا که می تواند باعث مرگ بیمار شود.
– التهاب پانکراس
آیا تستی جهت تشخیص سنگ های صفرا وجود دارد؟
بله، متخصص گوارش از طریق تست های تصویربرداری مانند اولتراسوند به تشخیص سنگ های کیسه صفرا می پردازد. اولتراسوند، تستی است فاقد درد که در آن، با استفاده از امواج صوتی، تصاویر دقیقی از داخل کیسه صفرا به دست می آید.
تشخیص سنگ صفرا به معنای بروز علامت و نشانه نیست. در برخی موارد، تست های بیشتر جهت اطمینان یافتن از ارتباط میان وجود سنگ و علائم نیاز می باشد.
درمان سنگ کیسه صفرا
درمان سنگ های کیسه صفرا معمولا شامل سه مرحله می باشد.
– بدون نیاز به درمان
در چنین مواردی، هیچ گونه علامتی از سنگ صفرا در بیمار مشاهده نمی شود. اما در صورت بروز علائم، اقدامات درمانی آغاز خواهد شد.
– جراحی و برداشتن کیسه صفرا و سنگ ها
این جراحی تحت بی هوشی انجام می شود و هیچ گونه خطری را برای بیمار به همراه ندارد و تاثیری بر گوارش و هضم مواد غذایی نمی گذارد.
حدود نیمی از بیماران بعد از جراحی از مشکلاتی مانند، شل شدن حرکات روده ای، گاز و نفخ معده شکایت می کنند.
این علائم به مرور زمان بهتر می شوند. بعد از جراحی دیگر نگران عود و بازگشت مجدد سنگ های کیسه صفرا نباشید.
– دنبال کردن اقدامات درمانی با حفظ کیسه صفرا
در چنین مواردی، مصرف دارو و یا کمک گرفتن از دستگاه، به تجزیه سنگ های صفرا کمک می کند. این شیوه درمانی، موثر اما زمان بر می باشد و ممکن است چند ماه تا چند سال طول بکشد.
در صورت تشدید علائم، نباید دوره درمان طولانی شود. نکته ای که وجود دارد این است که احتمال عود سنگ های صفرا در این روش وجود دارد.

از کجا بفهمیم کدام شیوه درمان مناسب تر است؟
درمان موثر و مناسب، به عواملی مانند:
– میزان بزرگی سنگ ها
– میزان و شدت بروز علائم
– درصد موفقیت شیوه درمانی
بستگی دارد.
پیشگیری از ایجاد سنگ های صفرا
آیا راهی برای پیشگیری از بیشتر شدن سنگ های صفرا وجود دارد؟
بله، داشتن وزن بدنی متعادل، یکی از نکات مهم در پیشگیری از بیشتر شدن تعداد سنگ ها می باشد. احتمال تشکیل سنگ در افرادی که چاق هستند و اضافه وزن دارند، بیشتر می باشد.
در صورتی که قصد کاهش وزن سریع دارید و سابقه ابتلا به سنگ صفرا نداشته اید، حتما در خصوص پیشگیری از بروز این اختلال با پزشک مشورت کنید.
چرا کاهش وزن سریع می تواند منجر به بروز تشکیل سنگ در صفرا شود. در چنین مواردی، داروهایی جهت پیشگیری از بروز سنگ صفرا برای فرد در نظر گرفته خواهد شد.
مدیریت سایت: دکتر امیرسعید صادقی فوق تخصص گوارش در تهران
با سلام . ببخشید یه سوال داشتم
پدرم 65 ساله هستن ودیابت دارن و سال 93 علائمی از سنگ صفرا داشتند و دکتر تشخیص جراحی دادند ولی خب پدرم جراحی نکردن تا حالا که سال 99 شده بود 3 ماه پیش علائمی مثل زردی شدید پوست و سفیدی چشم و حالت تهوع داشتن که رفتیم دکتر آنزیم های کبدی و بیلی روبین بالا بود . mrcp انجام دادیم چندین سنگ کوچیک صفرا رو تشخیص داد . بقیه ارگان ها هیچ چیز خاصی تشخیص نداده . دکتر گفت eus انجام بدین . دادیم گویا یک سنگ تو مجرا بوده و رفع کردن . یک ماه و نیم پیش عمل باز کیسه صفرا رو هم انجام دادیم . مجدد بع از یک ماه آزمایش دادیم بیلی روبین پایین اومده ولی سطح آنزیم های کبدی همچنان بالاست از حد نرمالش . البته مقدارش یه ده درصدی کاهش پیدا کرده ولی همچنان بالاس . خیلی نگرانم . علت چی میتونه باشه ؟ یعنی سرطانه ؟ توروخدا جوابمو بدین