پاسخ فوق تخصص گوارش به سوال در مورد کیسه صفرا

در این قسمت پاسخ دکتر امیر سعید صادقی (فوق تخصص گوارش و کبد در غرب تهران) به سوالات متداول شما همراهان عزیز در مورد بیماری های کیسه صفرا و راهکارهای درمانی آن، قرار گرفته است.

سوال در مورد کیسه صفرا

شما عزیزان می توانید نظرات و سوالات خود را در انتهای این صفحه برای ما ارسال کنید و در اسرع وقت به پاسخ سوال خود دست یابید. در ادامه سوالات متداول در رابطه با کیسه صفرا درج شده است.


علائم و ونشانه های سنگ کیسه صفرا چیست؟

برای پاسخ گویی به این سوال باید بگوییم که سنگ های کیسه صفرا به سه دسته کلی تقسیم بندی می شوند.

نوع اول در افرادی است که یا اساسا علائمی ندارد یا اینکه در فرد علائمی به وجود می آید که هیچ ارتباطی بین علائم و سنگ کیسه صفرا ندارد. در این موارد زمانی که فرد تحت سونوگرافی قرار گیرد متوجه می شود که سنگ کیسه صفرا دارد. مثلا درد هایی در نواحی معده.
دسته دوم سنگ کیسه صفرا علامت دار است. در این دسته علائم وجود دارد اما عارضه ای در پی ندارد.

حال این علائم کدامند؟

درد مبهم و نسبتا شدید در قسمت راست زیر قفسه سینه احساس می شود. یا اینکه در قسمت زیر جناغ در قسمت وسط سینه و بالای ناف درد هایی احساس می شود

درد هایی که ناشی از کیسه صفرا در این نواحی احساس شود بیشتر از 15 تا 20 دقیقه طول می کشد.

درد بدین جهت است که سنگ در خروجی ناحیه صفرا گیر می کند. زیرا که نمی تواند از ان منطقه خارج شود.

  1. یکسری از سنگ های کیسه صفرا نیز علامت دار هستند و نیز عارضه هایی را با خود به همراه دارند. مثل زمانی که جداره کیسه صفرا ضخیم می شود. در این حالت می گویند کیسه صفرا ملتهب شده است. فرد احتمالا در این حالت دچار تب می شود.

در این موارد دردها بیشتر از پنج ساعت به طول می انجامد و نسبت به موارد دیگر درد بیشتری را متوجه حال بیماران می کند.

در مواردی سنگ صفرا از مجرای اصلی خود عبور می کند و در نهایت به لوزالمعده یا پانکراس می رسد. در این موارد فشار زیادی به لوزالمعده وارد می سازد. در اصطلاح پزشکی می گویند فرد دچار پانکراتیت شده است.


آیا سنگ کیسه صفرا باعث چربی و بالا رفتن فشار خون می شود؟

واقعیتی که وجود دارد این است که در کسانی که مشکلات صفراوی دارند، علی الخصوص کسانی که سنگ کیسه صفرا دارند یکی از عمده علائم آنها  چاقی است. در افراد چاق نیز امکان اینکه میزان کلسترول بیشتر از حد طبیعی باشد، وجود دارد.

  • ولی این مساله که کسی که کیسه صفرا دارد حتما کلسترول اش نیز زیاد است یا اینکه فشار خون در این افراد حتا باید زیاد باشد درست نمی باشد.
  • هرچند که بسیاری از سنگ های کلیه از نوع کلسترولی هستند.
  • در بخشی از مطالعات نشان داده شده است در کسانی که چربی خون شان پایین (چربی خون خوب) است احتمال اینکه سنگ کیسه صفرا در اینان ایجاد شود بسیار زیاد است.

ما می توانیم با غذاهای دریایی، ورزش و تحرک ،چربی خون خوب را بالا ببریم تا احتمال ابتلا به سنگ کلیه کاهش پیدا کند.

سوالات سنگ کیسه صفرا
سوالات سنگ کیسه صفرا


در چه کسانی احتمال بیشتری وجود دارد سنگ کیسه صفرا شکل بگیرد؟

در افراد چاق

در کسانی که سابقه ژنتیکی دارند

در زنان آمار ها بیشتر است

افرادی که ا زیک سری داروهای خاص استفاده می کنند. مثلا برای کاهش تری گلیسیرید یکسری قرص های خاصی استفاده می کنند سنگ کیسه ایجاد می کند

یا کسانی که ناگهان وزن شان را کاهش می دهند. برای مثال کسانی که از روش های جراحی برای کاهش چربی های اضافی بدنی شان کمک می گیرند.

بارداری موجب می شود که تغییرات هورمونی در زنان زیاد باشد. از سوی دیگر نیز تحرکت زنان کمتر می شود در نتیجه سنگ کیسه صفرا ایجاد می شود.


آیا سنگ صفرا ارثی است؟

بلی ارث تا حدود 25 درصد در احتمال شکل گیری سنگ کیسه صفرا می تواند دخیل باشد.

بر همین اساس توصیه ای که همواره به مراجعین مان داریم این است که در صورتی که در خانوداده شان سابقه ژنتیکی و فامیلی دارند حتما باید ورزش کنند، تحرک داشته باشد، از احتمال افزایش میزان قند خون بکاهند، افزایش وزن نداشته باشند. تمامی اینها موجب می شود که احتمال بروز سنگ کیسه صفرا در این افراد کاهش پیدا کند.


تاثیر ویتامین ث بر کاهش احتمال بروز سنگ کیسه صفرا چقدر است؟

در حقیقت در بخشی از پژوهش ها نشان داده شده است که استفاده از ویتامین ث در کاهش احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا تاثیر دارد.

اما در برخی از افراد که رفلکس معده دارند نمی توانیم این توصیه را داشته باشیم که از این ویتامین استفاده کنند. زیرا که ممکن است از سنگ صفرا جلوگیری شود اما افراد دچار زخم معده و رفلکس های زیادی شوند.


آیا برای درمان سنگ کیسه صفرا دارو درمانی می توان انجام داد؟

توصیه ای که اریم این است که در صورتی که سنگ های کلیه علامت دار و عارضه دار هستند حتما با لاپارسکوپی جراحی شوند.

مگر اینکه فرد سن بالایی داشته باشد، عارضه نداشته باشد، مشکلات قلبی داشته باشد، یا جداره کیسه صفرا طبیعی باشد، سنگ زیاد درشت نباشد. در این موارد افراد می توانند که دارو درمانی انجام دهند.

دکتر امیرسعید صادقی

فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران در مقطع فوق تخصصی گوارش و کبد. در سال ۹۰ با رتبه اول در امتحان ورودی فوق تخصص گوارش و کبد وارد دانشگاه تهران شدم و در سال ۹۲ با موفقیت در امتحان بورد فوق تخصصی گوارش با کسب رتبه سوم تحصیلات خود رو به پایان رساندم. فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مقطع تخصص بیماریهای داخلی و بورد تخصصی داخلی در سال ۸۸ فارغ التحصیل شدم.

27 thoughts on “پاسخ فوق تخصص گوارش به سوال در مورد کیسه صفرا

  1. مسعود - جولای 19, 2020 در 8:55 ق.ظ

    سلام
    58 ساله هستم؛ مدتی است؛ کمی التهاب و رطوب و چسبندگی در مقعد و احساس بوی نامطبوع دارم. در روزهایی اصلا مشکل نیست. در نشست طولانی در محل کار تشدید می شود. در تعطلیات و منزل مشکلی ندارم.

    پاسخ
    • drsaeghi - آگوست 1, 2020 در 4:38 ق.ظ

      سلام
      در موارد بیماری های مقعدی حتما باید معاینه انجام شود تا مشخص شود مشکلاتی مانند فیستول، فیشر و … وجود دارد یا خیر. اگر مشکل خاصی وجود نداشته باشه، ممکن هست که التهاباتی در ناحیه مقعد وجود داشته باشه که باید با معاینه داروی مناسب تجویز بشه. در هر دو صورت باید معاینه انجام شود تا تجویز مناسب صورت بگیرد.

      پاسخ
  2. فاطیما - آگوست 23, 2020 در 8:46 ب.ظ

    باسلام.دختري 20ساله هستم مدت دوسال هست كه سنگ صفرا به اندازه15mmدارم، حالت تهوع دارم و چندباري بالا آوردم سفيدي چشمهام زرد شده و نفخ و معده درد دارم. دكتر گفتن بايد كيسه صفرا رو دربياريم ولي زمانش رو نگفتن. الان براي نشستن بيشتر از 10دقيقه خيلي اذيت ميشم و قسمت راست كمرم و گردنم دچار درد شديد ميشه واصلا نميتونم بشينم حتما بايد دراز بكشم مشكل از كيسه صفراست؟ بايد چيكاركنم؟
    و كوليت روده هم دارم ممكنه دردام بخاطر اين باشه؟

    پاسخ
    • drsaeghi - آگوست 31, 2020 در 5:42 ق.ظ

      سلام. باید معاینه انجام شود و شرح حال گرفته شود تا به طور دقیق مشخص کنیم که دردهای شما با درد ناشی از سنگ کیسه صفرا یکسان است یا خیر. در مورد زردی چشم ها باید آزمایش های کبدی انجام شود که ببینیم بیلیروبین بالا است یا خیر. اگر میزان بیلیروبین باشد یعنی سنگ صفرا در مجاری گیر کرده است. در هر حال بهتر است که معاینه صورت بگیرد تا مشخص شود که آیا واقعا زردی وجود دارد یا خیر و درد مربوط به کیسه صفرا هست یا خیر.

      پاسخ
  3. مرادی - سپتامبر 21, 2020 در 8:06 ق.ظ

    سلام من بیست و پنج سالمه دوهفته پیش قرص آهن و آموکسی سیلین رو باهم خوردم بعداون معده درد شدیدی داشتم والان هم هر از گاهی معده و پشتم و شونه سمت راستم هم دارد بیشتر وقتی غذای چرب خوردنی علتش چیه

    پاسخ
    • drsaeghi - سپتامبر 24, 2020 در 5:45 ق.ظ

      سلام. مشکلی که پیش اومده بیشتر علائم سوء هاضمه است. غذاهای چرب باعث سنگین شدن معده می شه و باعث می شه که درد بیشتری رو تجربه کنید. رعایت رژیم غذایی می تونه به کاهش درد کمک کنه. از مصرف غذاهای تند و چرب خودداری کنید. برای اطمینان خاطر می توانید به یک فوق تخصص گوارش خوب مراجعه کنید.

      پاسخ
  4. مبینا - نوامبر 26, 2020 در 2:57 ب.ظ

    با سلام .همسرم سنگ کیسه صفرا ۸ میلی داره .خیلی کم اشتها و لاغر شده ، وخیلی هم درد داره ودر سمت راست وپشت کمرش هم دارد .در ضمن پیوند کلیه شده .ودکتر طب سنتی هم مراجعه کردیم ولی فایده ای نداشت .لطفا راهنمایی کنید .ممنونم .با تشکر

    پاسخ
    • drsaeghi - دسامبر 7, 2020 در 9:07 ق.ظ

      سلام. باید معاینه بشه اگه درد مربوط به سنگ صفرا باشه باید با لاپاراسکوپی کیسه صفرا خارج بشه.

      پاسخ
  5. شایان - نوامبر 27, 2020 در 9:17 ب.ظ

    با سلام . بنده سنگی 8 میلبی دارم که خیلی اذیت می شوم ولی ‌دوست ندارم جراحی کنم .ممنونم راهنمایی کنید با تشکر

    پاسخ
    • drsaeghi - دسامبر 7, 2020 در 9:07 ق.ظ

      باید معاینه بشه اگه درد مربوط به سنگ صفرا باشه باید با لاپاراسکوپی کیسه صفرا خارج بشه

      پاسخ
  6. رضا - دسامبر 7, 2020 در 12:54 ق.ظ

    سلام 33سالمه روزی یک وعده غذا میخورم وچندماهه درد معده شدیدی میگیرم هربار با عرق نعنا و مسکن تحملش میکنم ولی سخته وقتی دردشروع میشه اگر بشینم یا راه برم درد کمتر میشه ولی زمانی که خوابیده هستم درد غیرقابل تحمل میشه حتی زمانی خواب هستم هم اذیت میکنه

    پاسخ
  7. آرش آریا - دسامبر 21, 2020 در 7:00 ب.ظ

    با سلام مادرم 80 ساله دارای بیماری قلبی در کیسه صفرا مقداری sludge به ضخامت 4 میلیمتر و به طول 30 میلیمتر دارد آیا با دارو رفع میشود ؟ یا باید جراحی شود ؟

    پاسخ
    • drsaeghi - ژانویه 4, 2021 در 9:08 ق.ظ

      بستگی به علائم مادرتون داره و باید با معاینه مشخص شود که آیا نیاز به جراجی هست یا خیر. اگر علائم داشته باشد نیاز به جراحی وجود داره.

      پاسخ
      • بی زار از مدعیان - فوریه 10, 2021 در 12:16 ب.ظ

        سلام توی سونو گرافی کیسه صفرا مشاهده نشده دلیلش چی می تونه باشه؟ دو مرتبه هم سونوگرافی کردند. خیلی ممنون

        پاسخ
  8. مهدی - سپتامبر 25, 2021 در 5:33 ق.ظ

    باسلام من یک پولیپ به اندازه 6.6میلیمتر در کیسه صفرا دارم برای درمان باید چکاری انجام داد؟

    پاسخ
    • دکتر امیرسعید صادقی - اکتبر 6, 2021 در 12:53 ب.ظ

      سلام
      پولیپ های کیسه صفرا بافت‌های بی‌خطری هستند که در 90% موارد سرطانی نیستند. برای تعیین درمان این پولیپ ها باید ابتدا مشخص شود که شما به کدام نوع پولیپ دچار هستید. در اکثر موارد فقط باید تحت نظر پزشک باشید و در برخی موارد به تشخیص پزشک کیسه صفرا برداشته می شود البته اگر پولیپ ها بزرگ باشند. برای پولیپ های کوچکی که شانس بدخیم بودن ندارند معلوما تحت نظر پزشک قرار می گیرید تا اگر رفتار مشکوکی مشاهده شد آزمایشات لازم انجام بگیرد.

      پاسخ
  9. ملیکا - سپتامبر 29, 2021 در 8:02 ب.ظ

    باسلام و خسته نباشید خدمت جناب دکتر…من ده روزه صفرامو برداشتم کم خونی مینور هستم خواستم سوال کنم میشه قرص آهن و فولیک اسید یا فیفول مصرف کنم بخاطر کم خونیم؟

    پاسخ
    • دکتر امیرسعید صادقی - اکتبر 17, 2021 در 12:01 ب.ظ

      سلام
      مشکل شما ژنتیکیه و اگر هم شدید نباشه درمان خاصی نمیخواد اما اگر کم خونی شدید باشه فولیک اسید میدن برای مصرف اما برای مصرف آهن حتما باید فقر آهن داشته باشین. در بخیلی از موارد تالاسمی مینور زیادی آهن داریم و ممکنه مصرف آهن اوضاع رو بدتر کنه توضیه ی من اینه که میزان آهن بدن و کم خونی بدنت چک بشه

      پاسخ
  10. زهرا ملکی - فوریه 11, 2023 در 7:12 ق.ظ

    سلام خسته نباشید من تقریبا یک ماهه دیگه چیپس نمیتونم بخورم ینی وقتی میخورم معدم سنگین میشه ولی هرچیزی غیر از چیپس میخورم راحتم

    پاسخ
  11. رضا براتی - مارس 11, 2023 در 6:38 ب.ظ

    سلام، سنگ کیسه صفرای پر دارم.
    از پودر سنگناک استتفاده کردم، سنگهای زیادی دفع شد(ریز و درشت، که پوسته نازک کرم رنگ و داخلش مثل نخود سبز بودن ، که با مصرف پودر سنگناک نرم شده بودند)
    ولی وقتی روی صندلی ماشین و یا محل کار روی صندلی می نشینم، هردو طرف سینه ام درد سوزش دار میگیره.
    خیلی دارم اذیت می کشم. چرا با توجه به اینکه اون همه سنگ دفع شد، باز هم درد دارم؟

    پاسخ
  12. نیما - مارس 20, 2023 در 10:47 ب.ظ

    سلام. کسی که کیسه صفرا ندارد میتواند قرص لیورگل یا بوسترلیور مصرف کند.؟ برای کبد و گوارش خطرناک نیست.؟؟؟

    پاسخ
  13. نیما - مارس 20, 2023 در 10:50 ب.ظ

    سلام. کسی که کیسه صفرا ندارد میتواند قرص لیورگل یا بوسترلیور مصرف کند.؟ برای کبد و گوارش خطرناک نیست.؟؟؟
    دوماه از جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا گذشته.

    پاسخ
  14. نیما - مارس 20, 2023 در 10:54 ب.ظ

    سلام. کسی که کیسه صفرا ندارد میتواند قرص لیورگل یا بوسترلیور مصرف کند.؟ برای کبد و گوارش خطرناک نیست.؟؟؟
    دوماه از جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا گذشته

    پاسخ
  15. مهسامحمودی - مارس 23, 2023 در 4:36 ب.ظ

    سلام آقای دکتر من پولیپ کیسه صفرا دارم که ۳m
    اگه روزه بگیرم باعث پیشرفت بیماریم و بزرگ شدن پولیپ میشه
    ؟

    پاسخ
  16. بهبودی - مارس 27, 2023 در 9:54 ب.ظ

    سلام
    من خانم۵۲ ساله هستم
    ۳ سال پیش کیسه صفرا را برداشته ام
    ایا روزه داری براین ضرردارد؟

    پاسخ
    • دکتر امیرسعید صادقی - آوریل 6, 2023 در 6:41 ق.ظ

      سلام. بهتر است در این خصوص از جراح خود سوال بپرسید. اگر مورد خاصی وجود نداشته باشد روزه گرفتن مانعی ندارد

      پاسخ
  17. مهدیه - می 22, 2023 در 9:08 ب.ظ

    سلام پدر من ۵۰ سالشون امروز در سونوشون پولیپ 9.5 mm دیده شده ایشون دیابت دارن می خواستم ببینم خطرناک؟ اگه نیاز به عمل و برداشتن کیسه صفرا هستش با وجود دیابت داشتن ایشون عمل خطرناک هستش؟

    پاسخ

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه
Call Now Button