عدم تحمل لاکتوز
عدم تحمل لاکتوز
عدم تحمل لاکتوز، اختلالی است که در آن، هضم شیر و مواد غذایی حاوی شیر (فرآورده های لبنی) توسط بدن به سختی انجام می شود. در صورت ابتلا به این اختلال و خوردن فرآورده های لبنی ممکن است با علائمی مانند اسهال، شکم درد و نفخ مواجه شوید.
عدم تحمل لاکتوز می تواند برای هر فردی اتفاق بیفتد. در افرادی که به این اختلال مبتلا نیستند، بدن پروتئینی به نام آنزیم را ترشح می کند که باعث تجزیه لاکتوز می شود. لاکتوز، قند اصلی شیر می باشد.
خوش بختانه، افراد مبتلا به این اختلال، می توانند جهت رفع مشکل خود از مکمل های آنزیمی استفاده کنند.
علائم و نشانه های عدم تحمل لاکتوز
علائم عدم تحمل لاکتوز بعد از خوردن فرآورده های لبنی ظاهر می شوند که عبارتند از:
– دردهای شکمی که در نواحی اطراف و زیر شکم احساس می شود
– نفخ
– گاز شکم
– اسهال که می تواند آبکی باشد
– تهوع
آیا تستی جهت تشخیص عدم تحمل لاکتوز وجود دارد؟
بله، دو روش برای تشخیص این اختلال وجود دارد. یکی تست تنفس و دیگری آزمایش خون.
تست تنفس یکی از شایع ترین تست هایی است که از سوی پزشک تجویز می شود. بیمار قبل از تست نباید به مدت چند ساعت چیزی بخورد و بیاشامد. علاوه بر این، تغییرات در نحوه مصرف داروها و کنار گذاشتن سیگار نیز پیش از انجام تست نیاز می باشد.

• تست تنفسی هیدروژن:
در این تست، ابتدا مایع حاوی لاکتوز به بیمار داده می شود. سپس تنفس در یک دستگاه مخصوص و به مدت نیم ساعت انجام خواهد شد. این دستگاه، میزان هیدروژن تنفسی را اندازه می گیرد. افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز، هیدروژن بیشتری تنفس می کنند.
• تست تحمل لاکتوز:
در این تست، مایع حاوی لاکتوز به بیمار داده می شود. سپس، آزمایش خون با شروع تست، یک ساعت و دو ساعت بعد از تست از بیمار گرفته می شود. پایین بودن سطح قند خون، به معنای ابتلا به عدم تحمل لاکتوز می باشد.
آیا نیازی به مراجعه به پزشک می باشد؟
بله، در صورتی که احساس می کنید به این اختلال مبتلا شده اید، حتما به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید. پزشک با مطرح کردن سوالاتی از ابتلای شما به این اختلال اطمینان می یابد.
درمان عدم تحمل لاکتوز
درمان عدم تحمل لاکتوز با توجه به شدت آن در نظر گرفته می شود. اما در کل، اقدامات درمانی عبارتند از:
– مصرف هر چه کمتر فرآورده های لبنی
– یافتن مواد غذایی فاقد کلسیم، ویتامین D و پروتئین
– مصرف مکمل های آنزیمی
چگونه می توان میزان مصرف فرآورده های لبنی را کم کرد؟
شما می توانید این کار را با کم کردن میزان مصرف فرآورده های لبنی شروع کنید، نه این که آن ها را کامل از رژیم غذایی تان حذف کنید. فراورده ای لبنی مانند ماست، بستنی، شیر، پنیر و کره باید همراه با وعده های غذایی مصرف شوند.
بهتر است در خصوص رژیم غذایی تان حتما با پزشک مشورت داشته باشید.
در صورتی که واقعا به مصرف مواد غذایی حاوی لاکتوز حساسیت دارید، برچسب روی بسته بندی مواد غذایی و مواد تشکیل دهنده را حتما مطالعه کنید و به دنبال موارد زیر بگردید:
– شیر، پودر شیر خشک مایع و شیر خشک جامد
– لاکتوز
– آب ماست
برخی داروها نیز از لاکتوز تشکیل شده اند و بیشتر افرادی که به این اختلال مبتلا هستند، قادر به تحمل داروها در دوز پایین هستند.

از کدام مکمل های آنزیمی می توان استفاده کرد؟
مکمل های آنزیمی بسیاری در دسترس می باشد که باید درست قبل از غذا خوردن مصرف شوند. در صورت فراموش کردن مصرف آن ها، باید بلافاصله همراه با وعده غذایی میل شوند.
نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که هر یک از این محصولات بر روی افراد تاثیرات متفاوتی را دارد و این احتمال وجود دارد که منجر به بروز یک سری علائم در افراد شوند.
آیا می توان از مکمل های کلسیم و یا ویتامین D استفاده کرد؟
به این بستگی دارد که آیا قرار است مصرف مواد لبنی به طور کامل حذف شود، که در چنین شرایطی، مصرف مکمل های کلسیم از سوی پزشک توصیه می شود. جهت تجویز مکمل های ویتامین D نیز ابتدا باید سطح این ویتامین اندازه گیری شود.
آیا عدم تحمل لاکتوز، حساسیت غذایی محسوب می شود؟
خیر. بسیاری از افراد نسبت به شیر و مواد لبنی حساسیت دارند. اما علائم حساسیت غذایی با عدم تحمل لاکتوز تفاوت دارد. در صورت بروز آلرژی و حساسیت، بدن نسبت به پروتئین موجود در شیر واکنش نشان می دهد نه قند آن.
علاوه بر این، در آلرژی ها سیستم ایمنی بدن نیز درگیر می شود، در صورتی که چنین چیزی در عدم تحمل لاکتوز وجود ندارد.