اگر یبوست دارید اینجا را بخوانید
یبوست به این معنی است که فرد شکمش سفت شده و عمل دفع به سختی انجام می پذیرد. این اتفاقات به این دلیل است که حرکات روده کم تر از حالت طبیعی است. یبوست در صورتی که طولانی مدت نباشد، نمی تواند مشکل خاصی تلقی شود اما در صورت طولانی شدن ، می تواند آسیب هایی به فرد وارد کند و به همین دلیل باید درمان شود. هر شخصی در برهه هایی از زندگی خود این مشکل را تجربه می کند
حرکات روده
فاصله زمانی طبیعی برای حرکات روده در افراد مختلف می تواند متفاوت باشد و این تفاوت به طبیعت بدن و دستگاه گوارش آن ها بستگی دارد. برخی افراد در یک روز سه بار اجابت مزاج می کند و فردی دیگر ممکن است نهایتا بار در هفته اجابت مزاج کند. اما اگر فردی به مدت سه روز دفعی داشته باشید مدت طولانی به حساب می آید و بعد از ان دفع بسیار سخت بوده و مدفوع بسیار سفت می شود. در این حالت فرد به یبوست دچار است.
علائم یبوست را می شناسید؟
یبوست به معنای تغییر در عادات و نظم روده می باشد ولی معناهای مختلفی دارد. امکان دارد که مدفوع بسیار کوچک و یا سفت بوده و به سختی از روده ها عبور کند و یا کمتر از 3 بار در هفته دفع شود.
افرادی که به یبوست دچار اند ممکن است بعد از مدفوع کردن ، تخلیه کامل روده ها را حس نکرده و برای تخلیه زور زیادی بزنند.یبوست در بین مردم مورد شایعی می باشد. هر ساله دو و نیم میلیون نفر در آمریکا برای این مشکل به پزشک مراجعه می کنند. عوامل زیادی موجب یبوست شده و در اکثر موارد نمی توان علت اصلی را تشخیص داد. به طور کلی با بالا رفتن سن و سال یبوست بیشتر رخ می دهد. به صورت کلی موارد زیر می توانند علائم یبوست باشند:
- نفخ شکم
- مدفوع سفت و تکه تکه
- تلاش و زور زدن برای دفع
- حرکات کم روده
دکتر امیر سعید صادقی ، فوق تخصص گوارش و کبد ، دارای بورد تخصصی بیماری های داخلی و عضو انجمن گوارش و کبد ایران می باشند. شما عزیزان می توانید به منظور تشخیص و بررسی یبوست ، از طریق زیر با دکتر صادقی ارتباط برقرار کنید :
شماره تماس: 02188681047 – 02188689871
چرا افراد دچار یبوست می شوند؟
یبوست می تواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. موارد زیر می توانند از دلایل بروز یبوست باشند.
- ننوشیدن آب به مقدار کافی یا فیبر کم در غذا
- تغییر در رژیم غذایی و فعالیت بدنی
- مصرف زیاد محصولات لبنی
- استرس
- مصرف زیادی مسهل ها
- مصرف داروهایی مثل داروهای ضددرد مخدر، داروهای ضد افسردگی و قرص آهن
- سندروم روده تحریک پذیر
- سرطان روده
- پارکینسون یا اس ام
- بارداری
- مشکل در اعصاب یا ماهیچه های دستگاه گوارش
- کم کاری تیروئید
تشخیص یبوست
با بررسی علائم یبوست و معاینه بیمار ، یبوست تشخیص داده می شود. همچنین داروهای مصرفی بیمار باید بررسی شوند زیرا برخی داروها می تواند موجب یبوست شوند. احتمال دارد که نیاز به انجام معاینه مقعد باشد.
در این آزمایش هرگونه مورد غیر طبیعی و توده در ناحیه مقعد و وجود خون در مدفوع بررسی می گردد. در صورتی که زمینه ارثی سرطان کلون وجود داشته باشد و یا علائمی مانند کاهش وزن و خون در مدفوع مشاهده شود، نیاز به انجام آزمایشات بیشتر می باشد. از جمله آزمایش های ثانویه می توان به آزمایش خون، ایکس ری ، کلونوسکوپی، سیگموئیدوسکوپی و یا دیگر آزمایش های تخصصی اشاره کرد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در اکثر موارد یبوست بدون نیاز به مراجعه به پزشک و با درمان های خانگی قابل درمان است. ولی در صورت موارد زیر مراجعه به پزشک الزامی است:
– عدم سابقه یبوست
– ابتلا به یبوست بیشتر از سه هفته
– یبوست شدید
– مشاهده خون در مدفوع
– کاهش وزن
– تب و ضعف
درمان یبوست
درمان یبوست شامل تغییر در عادات غذایی شامل افزایش مصرف فیبر و ملین می باشد. این روش درمانی را می توان قبل از مراجعه به پزشک در منزل انجام داد. در صورتی که بعد از چند روز یبوست برطرف نشد ، نیاز است تا به پزشک مراجعه گردد.
بعد از میل وعده های غذایی، روده حرکات دفع را آغاز می کند و نشانه ها و سیگنال هایی را دارد. باید به این سیگنال ها توجه نموده و به محض وقوع برای تخلیه اقدام شود.
در صورتی که به این سیگنال ها توجهی نشود، به مرور ضعیف و ضعیف تر می شوند. گاهی مصرف کافئین در صبح ها می تواند به این سیگنال کمک کند.
افزایش فیبر در رژیم غذایی می تواند به بهبود یبوست کمک کند. میزان فیبر مورد نیاز بدن در طول روز 25 تا 30 گرم می باشد. بسیاری از محصولات غذایی میزان فیبر موجود در محصول را در بسته بندی نوشته اند.
همچنین بسیاری از میوه ها و سبزیجات حاوی فیبر بالایی بوده و می توانند به پیشگیری و درمان یبوست کمک کنند. همچنین آب مرکبات، آلو، و آب آلو می توانند بسیار مفید باشند. نان های کامل و قهوه ای که شامل سبوس هستند هم میزان فیبر بالایی دارند.
راه های خانگی درمان یبوست
برای درمان یبوست می توان روش های زیر را امتحان کرد:
- اگر مصرف مایعات توسط متخصص گوارش برای شما محدود نشده است، در روز دو تا 4 لیوان آب اضافی را بنوشید.
- صبح و بعد از بیدار شدن، یک لیوان آب گرمک بنوشید.
- میوه و سبزیجات را به میزان کافی مصرف کنید.
- آلو و سبوس مصرف کنید.
- به اندازه کافی تحرک بدنی داشته باشید.
- اگر احساس دفع دارید، حتما سریعا به دستشویی بروید و این احساس را نادیده نگیرید.
سلام من ورم معده والتهاب معده دارم..یک سال پیش اندوسکوپی هم کردم،بهترشدم ولی چندروزه شکم پیج وسوزش معده وترشح دارم ونمیتونم به راحتی مدفوع کنم
احتمال دارد که ناپرهیزی غذایی داشته اید. اگر دردها طولانی شد نیاز به بررسی و در صورت نیاز آزمایش مدفوع گرفته بشه.
سلام من اصلا نمیتونم دستشویی برم دستشویی بزرگ علتش چیه الان سه روز هستش
دچار یبوست شدید