رضایت نامه کولونوسکوپی و آندوسکوپی برای چیست؟

قبل از انجام بسیاری از پروسیجر های پزشکی، لازم است تا بیمار و یا همراهان فرد تحت درمان نیز رضایتنامه را پر بنمایند. این رضایت نامه برای آگاهی دادن به بیمار درباره عوارض آندوسکوپی و کولونوسکوپی می باشد.در این مطلب دکتر امیرسعید صادقی، فوق تخصص گوارش، مطالبی مهم را درباره رضایت نامه کولونوسکوپی و اندوسکوپی بیان می کنند. با ما همراه باشید.

عوارض آندوسکوپی

آندوسکوپی معمولا ایمن است و احتمال داشتن عارضه آن بسیار کم است اما عارضه هایی که به احتمال کم و حدود یک درصد ممکن است در فردی به وجود بیاید. برای درک بهتر این عوارض ما آن ها را دسته بندی کرده ایم.

کولونوسکوپی و آندوسکوپی

عوارض بسیار کم خطر

از عوارض بسیار کم خطر می تواند حسایت های دارویی، بروز عطسه، سرفه و کهیر بعد از انجام آندوسکوپی باشد که می توان آن ها را با آنتی هیستامین یا کورتیزون رفع کرد و معمولا هم مشکلی برای بیمار به وجود نمی آید. یکی دیگر از عوارض ناشی از آندوسکوپی، تاثیر هوای وارد شده به هنگام انجام کار و ایجاد احساس درد بعد از آندوسکوپی در فرد بیمار است که البته احتمال آن خیلی کم است.

ممکن است آب دهان فرد در گلو بپرد و فرد دچار سرفه شود و این امر 1 تا 2 روز ادامه پیدا کند. مسئله ی دیگر این است ممکن است کمی ترشحات اسیدی به سمت بالا برگردد و بیمار دچار سوزش و درد گلو شود. تاکید می کنیم این گلو درد ناشی از وارد کردن دستگاه آندوسکوپی به بدن نیست چون بیمار به خواب عمیق فرو رفته در برابر دستگاه مقاومت نمی کند و احتمال وارد شدن آسیب به گلو کم است.

نمونه ای از آندوسکوپی زخم معده توسط دکتر صادقی

عوارض خطرناک

مورد نادر دیگر می تواند این باشد که در افرادی که سیستم ایمنی بسیار ضعیفی دارند، ممکن است عفونت ریه رخ بدهد. وزراتخانه بهداشت نیز تاکید دارد که نادر ترین عوارض ایجاد شده را هم بیمار بابد بداند.

در آندوسکوپی معده نمونه های ریزی برداشته می شود که در ابتدا ممکن است خونریزی خیلی ناچزی به اندازه دو قطره داشته باشد که سریع ترمیم خواهد شد اما بعضی از افراد به دلیل داشتن اختلالات انعقادی یا مصرف آسپرین یا حتی مصرف روانگردان هایی مثل شیشه که مخاط را بسیار حساس می کند، می توانند دچار خونریزی معده شوند.

در کتاب های مرجع گفته شده که افراد می توانند حتی بدون مصرف آسپرین نیز، آندوسکوپی انجام دهند اما توصیه ما به بیماران این است که برای چند روز مصرف را قطع بنمایند. موارد دیگری که این خونریزی را افزایش می دهند، یکی از آن ها پولیپ می باشد. به هنگام برداشتن پولیپ، ممکن است خونریزی ایجاد بشود. آندوسکوپی های درمانی که در آن ها کار تهاجمی انجام شده و پولیپکتومی می شوند، یا قرار است واریس مری را ببندیم، ریسک خونریزی را دارند.

مرگ در اثر آندوسکوپی بسیار نادر است و به کسانی بر می گردد که مشکل زمینه ای دارند. برای مثال یک فرد دچار بیماری قلبی نادر است که خودش از آن آگاهی ندارد و جوان هم هست. یا مثلا سکته ای داشته که خودش متوجه نشده و یا به هنگام آندوسکوپی دچار سکته شود این شخص.

عوارض کولونوسکوپی

درباره کولونوسکوپی نیز همینطور است. عوارض در کولونوسکوپی به شرح زیر است:

عوارض کم خطر

هوای وارد شده به هنگام کولونوسکوپی می تواند باعث دل پیچه و دل درد شود. در برخی موارد نیز فرد می تواند درد احساس کند که اصولا وجود این درد برای وجود گاز است که بعد از تخلیه ی آن، این درد برطرف خواهد شد. امکان خونریزی نیز وجود دارد که می تواند به خاطر نمونه برداری از انتهای روده باشد که به اندازه 2 لخته خون باشد یا مثلا فرد دچار بواسیر، فیسر یا شقاق باشد که ممکن است خونریزی داشته باشد که کم است. بیشترین خونریزی را در موارد پولیپکتومی شاهد هستیم که از توده ها و از یک بافت له و تومورال نمونه برداری کرده ایم. به هنگام برداشتن توده ها با پولیپکتومی و پنس نیز احتمال خونریزی به میزان بسیار کم تا یکی دو روز وجود دارد. سعی می شود رگ با کلیپس و یا سوزانده شدن، بسته شود. اگر خونریزی لخته لخته و به حجم زیاد است و شما هم سابقه پولیپکتومی دارید، بهتر است به اورژانس بیمارستانی که پزشکتان در آن فعالیت دارد مراجعه نمایید.

اگر پزشکان حس کنند خونریزی زیاد است احتمال انجام بستن رگ با کولونوسکوپ بالا می رود.

توضیحات دکتر صادقی درباره ی اهمیت انجام کولونوسکوپی

عوارض خطرناک

احتمال پارگی روده نیز در کولونوسکوپی وجود دارد که در سنین بالا و یا افرادی که دچار بیماری های زمینه هستند رخ می دهد. سن بالا باعث می شود که بسیاری از عضلات آتروفی شود و ضخامت روده نیز کم خواهد شد. معمولا در کولونوسکوپی های معمولی ایجاد نمی شود و ممکن است در افرادی رخ دهد که خم روده ی بسیار بدی دارند که موقع رد شدن دستگاه به روده فشار وارد شود.

پولیپکتومی نیز می تواند برای کولونوسکوپی بعدی نیز مشکل ایجاد کند. بهتر است 6 ساعت بعد از انجام پولیپکتومی چیزی مصرف نشود تا اگر خونریزی صورت گرفت، بتوان دوباره با کولونوسکوپی رگ را بست تا در آینده فرد دچار مشکل نشود. برخی مواقع نیز بعد از یک هفته، افراد دچار خونریزی شوند که معمولا در افرادی که اسپرین و یا پلاویکس مصرف می کنند اتفاق می افتد. این افراد می توانند دچار بیماری های قلبی باشند و قطع کردن قرص هایشان بیش از پنج روز می تواند بسیار خطرناک باشد. بعد از پنج روز افراد باید مصرف قرص ها را ادامه دهند. هر چند ریسک خونریزی بالا می رود اما برای پیشگیری از بروز گرفتگی رگ و بسته شدن دریچه قلب، باید مصرف قرص ها را دوباره شروع کرد. سعی کنید بعد از نمونه برداری و کولونوسکوپی، تا چند روز سیر مصرف نکنید.

اگر می خواهید کولونوسکوپی را انجام دهید، مقاله آمادگی قبل از کولونوسکوپی را در سایت دکتر امیرسعید صادقی بخوانید.

در نهایت؛

خونریزی به میزان کم یکی از عوارض آندوسکوپی و کولونوسکوپی می باشد که جای نگرانی ندارد اما با توجه به موارد بالا، مشاهده موارد ذکر شده به پزشکتان مراجعه نمایید. همچنین ایجاد گاز نیز از عوارض آندوسکوپی و کولونوسکوپی می باشد که به علت هوای وارد شده به هنگام انجام پروسیجر ها است. پس نگران نباشید و در صورت مشاهده عوارض عجیب با پزشک خود تماس بگیرید.

امیدوار هستیم آندوسکوپی و کولونوسکوپی شما بدون هیچ مشکلی انجام بگیرد و برای عوارض آندوسکوپی و کولونوسکوپی هیچ نگرانی ای نداشته باشید.

دکتر امیرسعید صادقی

فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران در مقطع فوق تخصصی گوارش و کبد. در سال ۹۰ با رتبه اول در امتحان ورودی فوق تخصص گوارش و کبد وارد دانشگاه تهران شدم و در سال ۹۲ با موفقیت در امتحان بورد فوق تخصصی گوارش با کسب رتبه سوم تحصیلات خود رو به پایان رساندم. فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مقطع تخصص بیماریهای داخلی و بورد تخصصی داخلی در سال ۸۸ فارغ التحصیل شدم.

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه
Call Now Button