فتق دیافراگماتیک معده چیست؟

جدول محتوا

فتق دیافراگماتیک معده

فتق دیافراگماتیک معده عبارت است از حرکت بخشی از معده به سمت قفسه سینه. در حالت طبیعی، معده در زیر دیافراگم ( لایه ای از عضلات و ماهیچه ها که ارگان های موجود در قفسه سینه را از ارگان های شکمی جدا می کند) قرار گرفته است.

مری، لوله ای است که مواد غذایی را از دهان به معده می رساند و از طریق شکافی در دیافراگم عبور می کند. در افراد مبتلا به فتق دیافراگماتیک معده،  به این شکاف نیز فشار وارد می کند.

فتق دیافراگماتیک معده
فتق دیافراگماتیک معده

انواع فتق دیافراگماتیک

دو نوع فتق دیافراگماتیک معده وجود دارد:

1- فتق دیافراگماتیک لغزشی

این نوع فتق زمانی اتفاق می افتد که قسمت فوقانی معده و بخش تحتانی روده، به دیافراگم فشار وارد کند. فتق لغزشی، یکی از شایع ترین انواع فتق می باشد.

2-  فتق دیافراگماتیک پاراازوفاژیال

این نوع فتق زمانی اتفاق می افتد که قسمت فوقانی معده به دیافراگم فشار وارد می کند. این حالت، کاملا طبیعی است، اما در صورتی که معده به داخل تا شود می تواند خطرناک باشد و در برخی موارد، شاهد خونریزی از معده و یا مشکلات تنفسی خواهیم بود.

علائم و نشانه های فتق دیافراگماتیک معده

فتق دیافراگماتیک معده معمولا منجر به بروز علامت و نشانه ای نمی شود. در برخی موارد، می تواند باعث نشت اسید معده به مری شود که اصطلاحا رفلاکس معده نام دارد، و با علائم زیر همراه می باشد:

– احساس سوزش در قفسه سینه که اصطلاحا ترش کردگی نام دارد

– احساس سوزش در حلق و یا حس طعم اسید در گلو

– معده درد و یا درد قفسه سینه

– مشکلات بلع

– سرفه کردن

– گلو درد

تشخیص فتق دیافراگماتیک معده

آیا تستی جهت تشخیص فتق دیافراگماتیک معده وجود دارد؟

بله، اما معمولا نیازی به انجام تست های تشخیصی نیست. برخی افراد زمان انجام تست ها، متوجه فتق می شوند، به عنوان مثال، برخی افراد متوجه این فتق حین انجام اشعه ایکس می شوند. در دیگر موارد، با مراجعه به متخصص گوارش و انجام آندوسکوپی (وارد شدن لوله ظریف و دوربین متصل به آن در گلو) فتق تشخیص داده می شود.

فتق دیافراگماتیک معده
فتق دیافراگماتیک معده

درمان فتق دیافرگماتیک معده

هدف از درمان، بهبود علائم فتق می باشد. درمان می تواند شامل مصرف داروهایی جهت کاهش اسید معده باشد.

در افراد مبتلا به فتق پاراازوفاژیال، و در برخی بیماران مبتلا به فتق لغزشی، جراحی توصیه می شود.

جهت انجام جراحی، جراح معده را به جای خود بر می گرداند تا با ترمیم شکاف موجود در دیافراگم، جلوی لغزش معده گرفته شود.

دکتر امیر سعید صادقی، فوق تخصص گوارش و کبد ، دارای بورد تخصصی بیماری های داخلی و عضو انجمن گوارش و کبد ایران می باشند. شما عزیزان می توانید به منظور تشخیص و بررسی فتق دیافراگماتیک معده ، از طریق زیر با دکتر صادقی ارتباط برقرار کنید :

شماره تماس: 02188681047   –  02188689871 

اینستاگرام

 

دکتر امیرسعید صادقی

فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران در مقطع فوق تخصصی گوارش و کبد. در سال ۹۰ با رتبه اول در امتحان ورودی فوق تخصص گوارش و کبد وارد دانشگاه تهران شدم و در سال ۹۲ با موفقیت در امتحان بورد فوق تخصصی گوارش با کسب رتبه سوم تحصیلات خود رو به پایان رساندم. فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مقطع تخصص بیماریهای داخلی و بورد تخصصی داخلی در سال ۸۸ فارغ التحصیل شدم.

2 thoughts on “فتق دیافراگماتیک معده چیست؟

  1. اشرف السادات میر علوی - ژانویه 5, 2021 در 3:56 ب.ظ

    سلام دختر17ساله من از سه سال پیش مشکلات نفس و شبیه اسم داشت وبا انجام تست ریه مشخص شد که ریه سالمه. اغلب در ماه‌های سرد سال ومدرسه بود.دوماه قبل باز از تنکی نفس شاکی بود.پزشک محترم ریه تست مجدد ریه قبل وبعد از فعالیت گرفت و ریه را سالم میدانند و فرمودند که رفلاکس مری داره .واسید معده موجب تحریک ریه شد .با دارو امپرازول وکلیدینیوم سی بهبود یافته است وشکایت از تنگی نفس ندارد چه اقدام تکمیلی لازم است..دارو تا چه مدت مصرف کنند

    پاسخ
    • دکتر امیرسعید صادقی - مارس 1, 2021 در 1:12 ب.ظ

      تغذیه را به خصوص شب ها کنترل کنید. از چای، قهوه، شکلات و غذاهایی که باعث رفلاکس می شوند استفاده نکنید. غذاهای آبکی به خصوص شب ها میل نکنید. می توانید بعد از 6 هفته داروها را قطع کنید و اگر مشکل برگشت، بهتر است آندوسکوپی انجام شود.

      پاسخ

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۳ دقیقه
Call Now Button