علت های بروز مدفوع خونی را بشناسیم

مشاهده خون در مدفوع می تواند نگران کننده باشد، چه بعد از حرکات روده ای و چه زمان تشخیص در تست های آزمایشگاهی. اما نکته ای که باید به آن اشاره کنیم این است که مدفوع خونی به معنای وجود مشکل خاصی نیست. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی علت مشاهده خون در مدفوع و اقدامات درمانی آن بپردازیم.

علل بروز مدفوع خونی

علل بروز مدفوع خونی چیست؟

خون در مدفوع به معنای خونریزی در هر قسمتی از دستگاه گوارش می‌ باشد. در برخی‌ موارد، میزان خون به حدی کم است که تنها در تست مدفوع تشخیص داده می شود. گاهی ممکن است خون بر روی دستمال توالت بعد از حرکات روده ای مشاهده شود.
خونریزی شدید در دستگاه گوارش می تواند باعث تیره شدن رنگ مدفوع شود.
برخی دیگر از دلایل مدفوع خونی عبارتند از:
بیماری دیورتیکولیت. دیورتیکول، کیسه های کوچکی هستند که از دیواره کولون بیرون زده اند. این کیسه ها معمولا مشکلی خاصی را ایجاد نمی‌کنند اما می‌ توانند منجر به خونریزی شوند و یا عفونی شوند.
فیشرهای مقعد. بریدگی‌‌ و یا پارگی کوچک بر روی بافت مخاط مقعد که مشابه ترک‌ های روی‌ ران می باشد. فیشرها، اغلب در پی وارد آمدن فشار ناشی از دفع مدفوع سخت ایجاد می شوند و با درد همراه خواهند بود.
کولیت. التهاب کولون. عفونت ها و بیماری التهابی روده، شایع ترین دلایل هستند.
آنژیودیسپلازی. شرایطی که شکننده بودن و غیر طبیعی رگ های خونی می تواند منجر به خونریزی شود.
اولسر پپتیک (زخم معده). زخم باز در مخاط معده و یا دئودنوم، قسمت انتهایی و بالای روده کوچک. بسیاری از زخم های معده در پی عفونت با باکتری به نام هلیکوباکتر پیلوری ایجاد می شوند. مصرف طولانی مدت داروهای ضد التهابی مانند آسپیرین، ژلوفن و ناپروکسن در بروز زخم دخیل هستند.
پولیپ ها و یا سرطان. پولیپ ها، توده های خوش خیمی هستند که می توانند رشد کنند، با خونریزی همراه باشند و سرطانی شوند.

پزشک علت بروز مدفوع خونی را چگونه تشخیص می دهد؟

آن چه که اهیمت دارد این است که علت مشاهده خون در مدفوع مشخص شود. هر گونه تغییر در مدفوع باید به پزشک گزارش داده شود. به عنوان مثال، تیره شدن مدفوع می تواند به دلیل زخم و یا سایر مشکلات در قسمت فوقانی دستگاه گوارش باشد.
خون روشن می تواند نشانه ای باشد از بروز مشکل در قسمت انتهایی دستگاه گوارش مانند هموروئید و یا دیورتیکولیت.

بعد از بررسی سوابق پزشکی و انجام معاینات فیزیکی، تست های بیشتری به منظور تعیین علت خونریزی انجام خواهد شد. از جمله:
آندوسکوپی: این روش توسط لوله ای ظریف و انعطاف پذیر به نام آندوسکوپ به همراه دوربین متصل به آن انجام می شود. این لوله از طریق دهان وارد مری، معده و دئودنوم می شود. این تست، امکان بررسی منبع خونریزی را برای پزشک فراهم خواهد کرد.
امکان گرفتن نمونه یا همان بیوپسی در طول آندوسکوپی نیز وجود دارد.
کولونوسکوپی: این روش نیز همانند آندوسکوپی است، با این تفاوت که اسکوپ از طریق رکتوم وارد می شود و امکان مشاهده و بررسی کولون فراهم می گردد. امکان گرفتن نمونه در این روش نیز وجود دارد.
انتروسکوپی: این تست، به بررسی روده کوچک می پردازد. در برخی موارد، کپسولی به بیمار داده می شود که حاوی دوربین است و تصاویری را از داخل دستگاه گوارش ثبت می کند.

علائم وجود مدفوع در خون چیست؟

افرادی که خون در مدفوع شان وجود دارد، ممکن است متوجه علامتی نباشند. اما احتمال بروز علائمی از قبیل:
– دردهای شکمی
– تهوع
– ضعف
– مشکلات تنفسی
– کاهش وزن
وجود دارد که البته به عواملی مانند علت و شدت خونریزی بستگی دارد.

راه درمان مدفوع خونی چیست؟

در ابتدا تکنیک هایی به منظور قطع خونریزی از سوی پزشک تجویز خواهد شد. معمولا از آندوسکوپی برای تزریق مواد شیمیایی به ناحیه خونریزی، درمان ناحیه خونریزی با لیزر و یا بسته شدن رگ های خونی استفاده می شود.
اگر آندوسکوپی کمکی به کنترل خونریزی نکند، از آنژیوگرافی و تزریق دارو به رگ های خونی و کنترل خونریزی استفاده خواهد شد.
درمان می تواند شامل مصرف داروهایی مانند آنتی بیوتیک به منظور درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری، داروهای سرکوب کننده اسید معده و یا داروهای ضد التهابی به منظور درمان کولیت باشد.
در مواردی که نیاز به برداشت پولیپ و یا بخش هایی از کولون باشد که در پی سرطان و یا بیماری التهابی روده آسیب دیده اند، جراحی از سوی پزشک تجویز خواهد شد.
درمان هم چنین می تواند با مصرف مواد غذایی سرشار از فیبر همراه باشد تا از یبوست و تشکیل هموروئید پیشگیری به عمل آید.
Source: https://www.webmd.com/digestive-disorders/blood-in-stool#1

دکتر امیرسعید صادقی

فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران در مقطع فوق تخصصی گوارش و کبد. در سال ۹۰ با رتبه اول در امتحان ورودی فوق تخصص گوارش و کبد وارد دانشگاه تهران شدم و در سال ۹۲ با موفقیت در امتحان بورد فوق تخصصی گوارش با کسب رتبه سوم تحصیلات خود رو به پایان رساندم. فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مقطع تخصص بیماریهای داخلی و بورد تخصصی داخلی در سال ۸۸ فارغ التحصیل شدم.

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه
Call Now Button