مشکلات گوارشی در دوران قاعدگی

بسیاری از بانوان در زمان پریودی دچار تغییرات فیزیکی و روحی وهمینطور مشکلات گوارشی می شوند. در واقع قاعدگی بر روی عملکرد دستگاه گوارش تاثیر گذاشته و منجر به نفخ و اسهال خواهد شد. در بیشتر موارد خانم ها علاوه بر خونریزی دچار تغییرات خلق و خو و هم چنین اسهال خواهد شد. نفخ نیز از مشکلات رایج در دوران پریودی می باشد که زنان تجربه خواهند کرد و همه ی این موارد مربوط به عملکرد دستگاه گوارش در این دوران است.

آیا پریودی بر عملکرد دستگاه گوارش تاثیر میگذارد یا عملکرد دستگاه گوارش بر ایجاد درد پریودی تاثیر خواهد گذاشت؟

در ادامه به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت، پس با ما همراه باشید.

تاثیر هورمون های سیکل قاعدگی بر دستگاه گوارش

به طور معمول باکتری های روده در فرایند هضم مواد غذایی نقش داشته و موادی را برای هضم ترشح می کنند که بر روی خلق و خو و همینطور متابولیسم تاثیر خواهد گذاشت. هم چنین نوسانات هورمون های استروژن و پروژسترون بر روی عملکرد دستگاه گوارش بانوانی که در سنین باروری هستند، تاثیر خواهد گذاشت؛ و منجر به ایجاد مشکلات گوارشی در آنان خواهد شد.

علت اسهال در دوران پریودی

اسهال در دوران پریودی به طور معمول در هنگام بروز مواردی نظیر دل درد شدید، کمردرد شدید، ضعف و سستی، بی خوابی، نفخ و عدم تمرکز اتفاق خواهد افتاد. یکی از علت های بروز اسهال در زمان پریودی ترشح هورمون پروستاگلاندین است. این هورمون در صورت در دسترس نبودن اسپرم در زمان تخمک گذاری منجر به انقباض ماهیچه های صاف دیواره ی رحم و خونریزی خواهد شد.  این هورمون بسیار تاثیرگذار در حرکات روده بوده و بر عملکرد دستگاه گوارش نیز تاثیر می گذارد در واقع سرعت جذب غذا را در روده کاهش داده و همین امر موجب عبور سریع غذا از روده شده و در نهایت منجر به اسهال خواهد شد.

اسهال در دوران پریودی به طور معمول در هنگام بروز مواردی نظیر دل درد شدید، کمردرد شدید، ضعف و سستی، بی خوابی، نفخ و عدم تمرکز اتفاق خواهد افتاد.

روش هایی برای درمان اسهال قبل از پریودی

  • نوشیدن مایعات و آب فراوان برای کاهش ورم و نفخ
  • انجام ورزش در طول روز
  • مصرف مکمل هایی نظیر کلسیم، منیزیم و ویتامین B6
  • کاهش مصرف کافئین
  • مصرف میوه و سبزیجات فراوان
  • کاهش مصرف نمک و قند
  • کاهش مصرف الکل
  • خواب کافی ( 8 ساعت)
  • مطالعه برای رفع استرس

درمان اسهال در زمان پریودی

  • مصرف رژیم غذایی حاوی فیبر
  • نوشیدن مایعات فراوان
  • ورزش به طور منظم
  • استفاده از کیسه آب گرم
  • مصرف مکمل کلسیم
مصرف رژیم غذایی حاوی فیبر
نوشیدن مایعات فراوان
ورزش به طور منظم
استفاده از کیسه آب گرم

علت نفخ در دوران پریودی

نوسانات هورمون های استروژن و پروژسترون علاوه بر بروز اسهال منجر به بروز نفخ نیز خواهند شد. به طور معمول سطح هورمون استروژن در زمان نزدیک به دوران پریودی افزایش پیدا کرده و سطح پروژسترون کاهش خواهد یافت؛ و همین امر بر عملکرد روده و معده نیز تاثیر خواهد گذاشت؛ و منجر به بروز نفخ در دستگاه گوارش و همینطور یبوست خواهد شد. بروز نفخ در دوران پریودی منجر به تشدید دل درد و علائم دوران فاعدگی خواهد شد.

راهکارهایی برای درمان نفخ در دوران پریودی

روش های مختلفی نظیر قرص های ضد بارداری، ورزش، رژیم غذایی و مصرف برخی از داروها برای کنترل نفخ در دوران پریودی تاثیرگذار خواهد بود. در ادامه به بررسی هر کدام از این راهکارها خواهیم پرداخت.

روش های مختلفی نظیر قرص های ضد بارداری، ورزش، رژیم غذایی و مصرف برخی از داروها برای کنترل نفخ در دوران پریودی تاثیرگذار خواهد بود.

قرص های جلوگیری از بارداری

یکی از راهکارهای مورد استفاده برای درمان و کنترل نفخ دستگاه گوارش، مصرف قرص های جلوگیری از بارداری است، ولی نکته قابل توجه این است که باید قبل از استفاده حتما با یک پزشک متخصص مشورت کنید و با تجویز پزشک این قرص را مصرف کنید.

ورزش

انجام ورزش هایی به طور منظم و روزانه به کاهش علائم دوران پریودی کمک خواهد کرد و هم چنین برای درمات نفخ در این دوران بسیار تاثیرگذار است.

رژیم غذایی

یکی از روش های موثر برای درمان نفخ در دوران قاعدگی پرهیز از مصرف غذاهای نفاخ است. از مصرف غذاهایی مانند لوبیا، کلم بروکلی، عدس، قارچ، پیاز، نخودفرنگی، نوشیدنی های گازدار و کلم و گل کم در این دوران باید خودداری کرد.

 داروها

مصرف داروهایی مانند آلفاگالاکتوزیداز که برای تجزیه کربوهیدرات در بدن کمک می کند، سیمتیکون که حباب های گاز را در بدن می شکند و مکمل های لاکتاز که هضم غذا را ساده تر می کنند؛ می توان به درمان نفخ در دوران پریودی کمک کرد. تمام این داروها باید با تجویز پزشک مصرف شود.

علت یبوست قبل از پریودی

یکی دیگر از مشکلات گوارشی که در زمان پریودی بروز پیدا می کند، یبوست می باشد. یکی از دلایل بروز یبوست قبل از پریودی هورمون پروژسترون است که بر مدت زمان خروج محتویات روده تاثیر گذاشته و آن را طولانی تر خواهد کرد. در واقع پس از تخمک گذاری سطح پروژسترون افزایش پیدا کرده و منجر به کند شدن حرکات روده خواهد شد؛ و هم زمان با این اتفاق یبوست نیز رخ خواهد داد.اما این اختلال با شروع خونریزی کاهش پیدا کرده، چرا که سطح هورمون پروژسترون کاهش پیدا کرده و حرکات روده سریع تر خواهد شد.

یکی دیگر از مشکلات گوارشی که در زمان پریودی بروز پیدا می کند، یبوست می باشد. یکی از دلایل بروز یبوست قبل از پریودی هورمون پروژسترون است که بر مدت زمان خروج محتویات روده تاثیر گذاشته و آن را طولانی تر خواهد کرد.

راهکارهایی برای درمان یبوست قبل از پریودی

  • افزایش مصرف مواد غذایی حاوی فیبر مانند میوه، سبزی و غلات کامل
  • پرهیز از مصرف نمک و شکر فراوان
  • انجام ورزش به طور منظم که سبب افزایش جریان خون و اکسیژن به سمت روده ها خواهد شد.
  • مصرف مایعات فراوان در طول روز به طور منظم

سخن پایانی

طبق مطالب ذکر شده در این مقاله میتوانیم به سوالی که اول مقاله مطرح شد پاسخ دهیم، در واقع دوران قاعدگی منجر به بروز مشکلات گوارشی در این دوران شده و همینطور این مشکلات گوارشی بر میزان درد و خون ریزی دوران پریودی تاثیر خواهد گذاشت. بنابراین باید علائم خود را در این دوران شناخته تا بتوانید زمان بروز مشکلات گوارشی مانند اسهال را پیش بینی کرده و برای کاهش علائم آن طبق روش هایی که معرفی شد، اقدام کرد.

دکتر امیرسعید صادقی

فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران در مقطع فوق تخصصی گوارش و کبد. در سال ۹۰ با رتبه اول در امتحان ورودی فوق تخصص گوارش و کبد وارد دانشگاه تهران شدم و در سال ۹۲ با موفقیت در امتحان بورد فوق تخصصی گوارش با کسب رتبه سوم تحصیلات خود رو به پایان رساندم. فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مقطع تخصص بیماریهای داخلی و بورد تخصصی داخلی در سال ۸۸ فارغ التحصیل شدم.

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه
Call Now Button