بیماری نارسایی کبدی
در صورتی که قسمت های زیادی از کبد آسیب دیده باشد، و کبد نتواند به عملکرد خود به درستی ادامه دهد، نارسایی کبدی اتفاق خواهد افتاد. کبد نقش بسیار مهمی در تولید هورمون ها و پروتئین های خون و هم چنین دفع سموم و مواد زائد از بدن دارد، بنابراین کاهش عملکرد کبد برای سیستم های مختلف بدن عوارض بسیاری خواهد داشت. یکی از علت های مهم بروز نارسایی کبدی بیماری کبد چرب می باشد. این بیماری انواع مختلفی داشته و خطرناک و تهدید کننده حیات به شمار می رود؛ و باید در اسرع وقت برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کرد.
در این مقاله به بررسی انواع مختلف نارسایی کبدی و همینطور درمان آن خواهیم پرداخت، پس تا پایان مقاله همراه ما باشید.
علت ایجاد نارسایی کبدی
بسیاری از وظایف مهم کبد شامل ساخت پروتئین های خون، تولید صفرا، کمک به بدن برای ذخیره قند، پاکسازی بدن از مواد مضر موجود در جریان خون و شکستن چربی های اشباع شده می باشد. در صورتی که کبد نتواند وظایف خود را به درستی انجام دهد، نارسایی کبدی رخ خواهد داد. علت های مختلفی برای بروز نارسایی کبدی وجود دارد که از مهم ترین آن ها می توان به بیماری هپاتیت B و C، بیماری کبد چرب غیرالکلی، مصرف زیاد الکل و هموکروماتوز اشاره کرد. اما عوامل دیگری نیز در بروز این بیماری موثر هستند، که این عوامل عبارتند از:
- بیماری سیروز کبدی (زخم کبد ناشی از آسیب مکرر یا طولانی مدت)
- عفونت های ویروسی مانند هپاتیت B
- مصرف بیش از حد برخی از داروها مانند استامینوفن
- اختلالات متابولیک یا عروقی مانند بیماری ویلسون و هپاتیت خودایمنی
علائم بیماری نارسایی کبدی
انواع نارسایی کبدی
بیماری نارسایی کبدی به دو نوع حاد و مزمن تقسیم می شوند، که در ادامه به بررسی هر کدام از این نوع ها خواهیم پرداخت.
نارسایی حاد کبد
افراد مبتلا به این نوع از بیماری قبل از ابتلا هیچ نوع بیماری کبدی نداشته و در صورت ابتلا به آن کبد آن ها در طی چند روز و یا چند هفته به درستی فعالیت نخواهد کرد. از علت های بروز نارسایی حاد کبد می توان به قارچ یا مصرف بیش از حد داروهایی مانند استامینوفن اشاره کرد.
عونت های ویروسی مانند انواع هپاتیت ها و همینطور بیماری ویلسون و کبد چرب بارداری از علت های دیگر این بیماری محسوب می شوند.
نارسایی مزمن کبد
این نوع ازاین بیماری به دلیل تخریب بافت های کبد بر اثر مصرف بیش از حد و طولانی مدت الکل رخ داده و علائم اولیه آن پس از ماه ها یا سال ها بروز پیدا خواهد کرد و سرعت پیشرفت آن بسیار کم می باشد. نارسایی مزمن کبد بافت های سالم ر از بین برده و بافت ها را زخمی خواهد کرد. از علت های دیگر ایجاد این بیماری می توان به کبد چرب غیرالکلی و هپاتیت سی نیز اشاره کرد.
نحوه تشخیص نارسایی کبدی
در صورت مشاهد هر کدام از علائم ذکر شده افراد باید در اسرع وقت به متخصص گوارش و کبد مراجعه کنند، روش های مختلفی برای تشخیص این بیماری وجود دارد که از جمله این روش ها می توان به آزمایش عملکرد کبد، آزمایشات تصویربرداری مانند سونوگرافی و سی تی اسکن و MRI و بیوپسی کبد می باشد. در ادامه به بررسی هر کدام از این روش های تشخیص این بیماری خواهیم پرداخت.
روش های درمان نارسایی کبدی
روش های مختلفی برای درمان این بیماری با توجه به مرحله ی بیماری و نوع آن از جمله دارو درمانی، مراقبت های حمایتی و پیوند کبد وجود دارد که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
دارو درمانی
در صورتی که نارسایی حاد کبدی به دلیل مسمومیت دارویی در واقع مصرف بیش از حد استامینوفن رخ داده باشد، پزشک متخصص داروهایی را برای معکوس کردن آن مانند استیل سیستئین تجویز خواهد کرد، هم چنین در صورتی که در اثر قارچ یا سموم دیگر این بیماری رخ داده باشد داروهایی برای درمان و معکوس کردن اثر آن تجویز خواهد شد.
مراقبت های حمایتی
در صورتی که این بیماری در اثر ویروس بروز پیدا کرده باشد، فرد باید در بیمارستان تا زمان بهبود علائم و درمان بستری باشد، در برخی از موارد نیز نارسایی کبدی ایجاد شده در اثر ویروس به خودی خود بهبود پیدا خواهد کرد.
پیوند کبد
آگر آسیب وارد شده به کبد زیاد باشد و هم چنین این بیماری از نوع نارسایی حاد کبدی باشد، پزشک متخصص ممکن است عمل جراحی برای برداشتن بخش آسیب دیده کبد تجویز کند، اما در صورت عدم موفقیت، پیوند کبد برای درمان پیشنهاد خواهد شد که این روش در اغلب مواقع موفقیت آمیز می باشد.
عوارض نارسایی کبدی
در صورتی که این بیماری درمان نشود عوارض مختلفی را از جمله انباشته شدن مایعات بیش از حد در مغز، خونریزی و اختلالات خونریزی، عفونت در خون و دستگاه تنفسی و ادراری و همینطور موجب نارسایی کلیه نیز خواهد شد.
سخن پایانی
نارسایی کبدی یک بیماری خطرناک به شمار رفته که ممکن است حتی به مرگ نیز منجر شود، بنابراین افراد باید در صورت مشاهده هر گونه علائمی که عملکرد ضعیف کبد را نشان میدهد، به متخصص گوارش و کبد برای تشخیص و درمان مراجعه کنند.