هموروئید یا بواسیر؛ یک بیماری شایع گوارشی!
آیا می دانید 55 درصد از ایرانیان مبتلا به هموروئید یا همان بواسیر هستند؟
جالب است بدانید در حدود 40 درصد موارد هموروئید علائمی از خود نشان نمی دهد. شاید به دلیل شیوع بالای این بیماری، اطلاعاتی درباره آن داشته باشید. ما در این مقاله قصد داریم به توضیح و بررسی کامل این بیماری، علت ها، علائم و روش های پیشگیری و درمان آن بپردازیم. با ما همراه باشید…
بیماری هموروئید چیست؟
رگ های ملتهب موجود در رکتوم را هموروئید می نامند، که می تواند منجر به بروز درد و خارش مقعد شود. در برخی موارد، شاهد خونریزی حین حرکات روده ای خواهیم بود.
احتمال مشاهده هموروئید در قسمت خارجی رکتوم نیز وجود دارد. اما در صورتی که هموروئید در داخل رکتوم تشکیل شود، مشاهده نخواهند شد.
آیا نیازی به مراجعه به پزشک می باشد؟
در صورت مشاهده خون در مدفوع توصیه می شود به متخصص گوارش مراجعه کنید، چرا که خونریزی می تواند دلایلی غیر از هموروئید داشته باشد و به همین خاطر، معاینات و بررسی های بیشتری نیاز می باشد.
در صورت ابتلا به هموروئید، پزشک درمان هایی را برای بیمار در نظر می گیرد.
دکتر امیر سعید صادقی، فوق تخصص گوارش و کبد ، دارای بورد تخصصی بیماری های داخلی و عضو انجمن گوارش و کبد ایران می باشند. شما عزیزان می توانید به منظور تشخیص و بررسی هموروئید ، از طریق زیر با دکتر صادقی ارتباط برقرار کنید :
شماره تماس: 02188681047 – 02188689871
آیا راهی برای پیشگیری از هموروئید وجود دارد؟
پیشگیری از یبوست، یکی از موثرترین اقدامات در پیشگیری از ایجاد هموروئید می باشد. افراد باید در هفته چندین بار حرکات روده ای داشته باشند، تا علاوه بر پیشگیری از بروز یبوست، فشاری به روده وارد نشود.
برخی راه های پیشگیری از یبوست عبارتند از:
- مصرف هر چه بیشتر میوه و سبزیجات، چرا که حاوی فیبر هستند و باعث افزایش حرکات روده ای می شوند.
- مصرف پودر و قرص های فیبری(مصرف روزانه 20 تا 35 گرم فیبر توصیه می شود.)
- مصرف داروهای شل کننده مدفوع مانند آس دوکوسات سدیم و یا قرص های مسهل مانند متیل سلولز و پلی کربوفیل. این داروها که تعداد دفعات حرکات روده ای را افزایش می دهند، ایمن هستند و از بروز عوارض بعدی نیز پیشگیری می کنند.
– آیا راهی جهت کاهش علائم هموروئید وجود دارد؟
برخی افراد بعد از شست و شوی مقعد با اب گرم احساس بهتری خواهند داشت. می توان این کار را دو تا سه مرتبه در روز و به مدت پانزده دقیقه تکرار کرد. اما این نکته را در نظر داشته باشید که نباید از صابون و وان پر شده از مواد معطر استفاده کرد.
برخی داروها مانند کرم و پماد، بدون تجویز پزشک در دسترس هستند، که استعمال آن ها بر روی مقعد به تسکین درد، خارش و التهاب کمک می کند.
برخی دیگر داروها که در فرم شیاف، یافت می شوند را می توان در داخل مقعد قرار داد. استفاده از این قبیل داروها به تسکین علائم کمک می کند، اما از آن جایی که داروهای استروئیدی هستند و محتوی کورتیزون، نباید بیش از یک هفته مصرف شوند، مگر پزشک دستور داده باشد.
درمان هموروئید
اگر بعد از رعایت موارد گفته شده، تغییری در علائم هموروئید مشاهده نشود، اقدامات مربوط به درمان هموروئید ، با هدف رفع و برداشت هموروئید انجام خواهد شد.
- بستن هموروئید با نوار لاستیکی، یکی از درمان های هموروئید می باشد. در این روش، ابتدا پزشک نوار لاستیکی بسیار ریزی را اطراف هموروئید قرار می دهد. چند روز بعد شاهد کوچک شدن و افتادن هموروئید خواهیم بود.
- می توان از لیزر، حرارت و یا مواد شیمیایی در تخریب هموروئیدها نیز استفاده کرد. در صورت عدم بهبودی با موارد درمانی گفته شده، جراحی با هدف برداشتن هموروئید انجام خواهد شد.