همه چیز در مورد پرولاپس رکتوم

پرولاپس رکتوم زمانی اتفاق می افتد که بخشی از دیواه رکتوم یا تمام آن از مقعد بیرون می زند.

انواع پرولاپس رکتوم کدام است؟

سه نوع پرولاپس رکتوم وجود دارد:
پرولاپس جزئی: غشای مخاطی رکتوم از مقعد خارج می شود و بیرون می زند. این حالت عمدتا زمانی ایجاد می شود که هنگام حرکات روده ای فشار و کششی را به خود وارد می کنید. پرولاپس جزئی در کودکان زیر دو سال بیشتر شایع می باشد.
– پرولاپس کامل: تمام دیواره رکتوم از مقعد بیرون می زند. این حالت ممکن است در ابتدا، هنگام حرکات روده ای رخ دهد، اما در نهایت می تواند هنگام راه رفتن و یا ایستادن نیز ظاهر شود. در برخی موارد ممکن است این نوع پرولاپس، همیشه در بدن باقی بماند.
– پرولاپس داخلی: بخشی از دیواره روده بزرگ (کولون) و یا رکتوم، بر روی قسمت دیگر می افتد، اما رکتوم از مقعد بیرون نمی زند. این نوع پرولاپس، به ندرت در بزرگسالان دیده می شود، اما علت بروز آن می تواند ناشی از مشکلات دیگر در روده از قبیل رشد بافت در دیواره روده مانند پولیپ و یا تومور باشد.

رکتوم بیرون زده

علت پرولاپس رکتوم

برخی عوامل، احتمال بروز پرولاپس رکتوم را افزایش می دهند. از جمله:
– فیبروز کیستیک
– سابقه جراحی بر روی مقعد
– سوء تغذیه
– ناهنجاری ها و یا مشکلات فیزیکی
– کشیدگی در طول حرکات روده ای
– عفونت ها

علائم و نشانه های پرولاپس رکتوم

علائم اولیه عبارتند از:
– ترشح مدفوع از مقعد (بی اختیاری مدفوع)
– ترشح موکوز و یا خون از مقعد
دیگر علائم عبارتند از:
– نیاز فوری به دفع مدفوع
– احساس عدم تخلیه کامل روده
– درد و خارش در مقعد و خونریزی از مقعد
– خارج شدن بافت قرمز روشن از مقعد

پررولاپس رکتوم چگونه تشخیص داده می شود؟

در ابتدا، پزشک به بررسی سوابق پزشکی بیمار و یا سابقه انجام هر گونه جراحی می پردازد. سپس به معاینه فیزیکی بیمار می پردازد که شامل معاینه رکتوم و بررسی هر گونه بافت شل و اسفنکترهای مقعد می باشد.
گاهی ممکن است نیاز به انجام تست هایی مانند سیگموئیدوسکوپی و یا کولونوسکوپی باشد تا هر گونه تومور، زخم و یا باریک شدن نواحی در روده بزرگ مشخص شود.

درمان پرولاپس رکتوم

پرولاپس در کوکان خود به خود برطرف می شود. شما می توانید از بروز مجدد پرولاپس پیشگیری کنید. هر زمان که متوجه بیرون زدگی شدید، با فشار آن را به داخل بفرستید. اقدام دیگر این است که سعی کنید هنگام حرکات روده ای، کمترین میزان فشار و کشیدگی را داشته باشید.
در برخی موارد، کودکان نیز باید تحت درمان قرار بگیرند. به عنوان مثال، اگر پرولاپس خود به خود برطرف نشود، تزریق دارو به رکتوم می تواند کمک کننده باشد. اگر دیگر شرایط، علت بروز پرولاپس باشد، نسبت به درمان شرایط خاص باید اقدام صورت گیرد.
برخی درمان های خانگی برای بزرگسالان عبارتند از:
– وارد کردن فشار به بیرون زدگی، در صورتی که پزشک صلاح بداند
– جلوی یبوست باید تا حد امکان گرفته شود. نوشیدن آب، مصرف میوه و سبزیجات و مواد غذایی حاوی فیبر همواره توصیه می شود.
– انجام تمرینات کگل می تواند به تقویت و افزایش استحکام عضلات ناحیه لگنی کمک کند.
– از کشیدگی هنگام حرکات روده ای باید خودداری شود. مصرف قرص های ملین می تواند کمک کننده باشد.
افراد مبتلا به پرولاپس رکتوم کامل و یا جزئی که علی رغم تغییر در رژیم غذایی، بهبودی را در خود احساس نمی کنند، باید تحت جراحی قرار بگیرند. جراحی شامل اتصال رکتوم به عضلات کف لگنی و یا انتهای ستون فقرات می باشد.
جراحی هم چنین می تواند شامل برداشت بخشی از روده بزرگ باشد که دیگر حمایتی را از بافت های اطراف دریافت نمی کند. امکان انجام هر دو روش، در یک جراحی وجود دارد.
Source: https://myhealth.alberta.ca/Health/pages/conditions.aspx?hwid=hw181291&

دکتر امیرسعید صادقی

فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران در مقطع فوق تخصصی گوارش و کبد. در سال ۹۰ با رتبه اول در امتحان ورودی فوق تخصص گوارش و کبد وارد دانشگاه تهران شدم و در سال ۹۲ با موفقیت در امتحان بورد فوق تخصصی گوارش با کسب رتبه سوم تحصیلات خود رو به پایان رساندم. فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مقطع تخصص بیماریهای داخلی و بورد تخصصی داخلی در سال ۸۸ فارغ التحصیل شدم.

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه
Call Now Button