پیوند کبد چه زمانی باید انجام شود؟
پیوند کبد، نوعی شیوه جراحی است که در آن، کبد سالم جایگزین کبد آسیب دیده می شود. در پروسه پیوند، کبدی را که دیگر به درستی کار نمیکند برداشته و با کبد سالم اهدا کننده یا بخشی از کبد سالم از یک فرد اهدا کننده زنده، جایگزین میکنند. کبد، بزرگترین اندام داخلی بدن است کارکرد های حیاتی در بدن دارد. پیوند کبد معمولاً به عنوان یک گزینه درمانی برای افرادی که مشکلات قابل توجهی به دلیل بیماری های مزمن کبدی در مرحله نهایی دارند، در نظر گرفته می شود. پیوند کبد همچنین ممکن است یک گزینه درمانی در موارد نادر نارسایی ناگهانی کبد نیز باشد.
دلایل انجام پیوند کبد
پیوند کبد یک گزینه درمانی برای برخی از افراد مبتلا به سرطان کبد و افراد مبتلا به نارسایی کبدی است که وضعیت آنها با درمان های دیگر قابل کنترل نیست. در چنین شرایطی، فعالیت و عملکرد طبیعی کبد مختل و منجر به بروز علائمی مانند خستگی و یا تورم در پاها و شکم می شود و گاهی شاهد زرد شدن پوست نیز خواهیم بود. که در چنین شرایطی نیز احتمالا جراحی پیوند کبد تجویز می شود. اگرچه پیوند کبد ممکن است نارسایی حاد کبد را درمان کند، اما اغلب برای درمان نارسایی مزمن کبد استفاده می شود. نارسایی مزمن کبد،مشکلی است که به آرامی و در طی ماه ها و سال ها رخ می دهد.
قبل از انجام جراحی، پزشک سایر گزینه های درمانی را بر روی بیمار خود امتحان می کند. در صورتی که تغییری در بهبود علائم بیمار مشاهده نشود، جراحی پیوند کبد در نظر گرفته خواهد شد.
نارسایی مزمن کبد ممکن است به دلیل شرایط مختلفی ایجاد شود. شایع ترین علت نارسایی مزمن کبد، اسکار کبد (سیروز) است. هنگامی که سیروز رخ می دهد، بافت اسکار جایگزین بافت معمولی کبد می شود و کبد به درستی عمل نمی کند. سیروز کبد شایع ترین دلیل پیوند کبد است.
پیوند کبد همچنین ممکن است بعنوان درمانی برای سرطان کبد یا سرطان هایی را که از کبد منشا می گیرند، در نظر گرفته شود.
اقدامات پیش از پیوند کبد
پیش از انجام جراحی پیوند کبد چند مرحله باید طی شود. ابتدا بیمار به یک مرکز پیوند کبد ارجاع داده می شود تا معاینات لازم، آزمایش خون و مشاوره با پزشک انجام شود. برخی مواردی که متخصص گوارش به بررسی آن ها می پردازد، عبارتند از:
– داروهای مصرفی و یا شرایط خاص پزشکی
– سبک زندگی (مصرف الکل و یا سیگار)
– خانواده و افرادی که از بیمار حمایت می کنند.
این مورد را در نظر داشته باشید که تمامی افرادی که به این مرکز ارجاع داده می شوند، تحت جراحی قرار نمی گیرند.
کاندید مناسب برای پیوند کبد چه افرادی هستند؟
این جراحی در شرایط زیر انجام خواهد شد:
– ابتلا به بیماری های کبدی که با مصرف دارو بهبود نمی یابد
– عدم ابتلا به مشکلات قلبی و ریوی
– عدم ابتلا به انواعی از سرطان در حال حاضر و یا طی پنج سال گذشته
– عدم مصرف مشروبات الکلی و مواد
– تمایل به مصرف دارو تا پایان عمر، قبل از جراحی
در صورتی که بیمار واجد شرایط گفته شده باشد، در لیست جراحی قرار خواهد گرفت. سازمانی به نام UNOS، افراد حاضر در این لیست را مورد ارزیابی قرار می دهد.
در صورتی که کبد مناسب یافت شود، سازمان UNOS شخصی را که واجد شرایط باشد، انتخاب می کند و فرد بلافاصله در بیمارستان بستری خواهد شد.
اقدامات بعد از پیوند کبد
بعد از جراحی، معمولا بیماران چند هفته ای را در بیمارستان بستری خواهند ماند تا با انجام تست ها و چکاپ های لازم، میزان موفقیت جراحی مشخص گردد.
بعد از پیوند کبد، بیمار باید تا پایان عمر داروهایی را مصرف کند. این داروها به سیستم دفاعی و عفونی بدن کمک می کنند تا کبد جدید پس زده نشود. در حالت طبیعی، این سیستم با دفاع در برابر ورود عوامل بیگانه به سالم بودن بدن کمک می کنند.
این داروها هم چنین مانع از حمله بدن به کبد جدید خواهند شد.
عوارض و خطرات پیوند کبد
بیشتر بیماران بعد از جراحی با هیچ مشکل خاصی روبرو نمی شوند و می توانند به کار و فعالیت های روتین خود ادامه دهند. با این وجود، جراحی پیوند کبد نیز مانند سایر جراحی های حساس و پیوند اعضا، ممکن است همراه با برخی عوارض باشد. البته ناگفته نماند که مهارت پزشک در این خصوص، نقش بسیار مهمی دارد.
عوارض و احتمالاتی در رابطه با خود جراحی پیوند کبد، و همچنین مربوط به مصرف داروهای ضد رد پیوند ممکن است وجو داشته باشد، که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
- عوارض مجاری صفراوی، از جمله نشت مجرای صفراوی یا کوچک شدن مجاری صفراوی
- خونریزی
- لخته شدن خون
- نارسایی کبد اهدایی
- عفونت
- پس زدن کبد اهدا شده
- آشفتگی مغزی یا تشنج
عوارض طولانی مدت نیز ممکن است شامل بازگشت بیماری کبد در کبد پیوندی باشد.
عوارض جانبی مصرف داروهای ضد رد پیوند
پس از پیوند کبد، تا پایان عمر از داروهایی استفاده خواهید کرد که از رد کبد اهدایی توسط بدن جلوگیری میکنند. این داروهای ضد رد پیوند، می توانند عوارض جانبی مختلفی ایجاد کنند، از جمله:
- نازک شدن استخوان
- دیابت
- اسهال
- سردرد
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
از آنجایی که داروهای ضد رد با سرکوب سیستم ایمنی عمل می کنند، خطر عفونت را نیز افزایش می دهند. به همین خاطر، پزشک ممکن است داروهایی را نیز برای مبارزه با عفونت برای شما تجویز کند.
میزان موفقیت آمیز بودن پیوند کبد چقدر است؟
شانس شما برای پیوند موفقیت آمیز کبد و بقای طولانی مدت به وضعیت خاص شما بستگی دارد. طبق آماری که از عمل های پیوند کبد در ایالات متحده آمریکا به دست آمده است، حدود 75% از افرادی که پیوند کبد انجام داده اند برای بیشتر از 5 سال به زندگی خود ادامه داده اند.
موفقیت آمیز بودن پیوند کبد بستگی به وضعیت بدن بیما و نحوه واکنش بدن به پیوند و همچنین وضعیت کبد اهدا شده دارد.
سلام وقت بخیر.جناب دکتر بنظرم اصلا نباید عوارض نوشته بشه چون واقعا امید رو از آدم میگیره.وشما مواردی رو نوشتید که در صفحه های دیگه اصلا نیست و این بنظرم خیلی ناامید کننده هست.سپاسگزارم
سلام و سپاس از شما. تمامی اقدامات درمانی ممکن است عوارضی به همراه داشته باشند. ااین عوارض قرار نیست حتما اتفاق بیفتند؛ اما احتمال آن وجود دارد. در ضمن مواردی که به عنوان عوارض در این مطلب قید شده، چندان ناامید کننده بنظر نمیرسند!
اقای دکتر همسر ۴۰ ساله مندا ه پیوند میشه یعنی اگر خیلی هم خوب باشه عملش کلا ۵ سال زندگی میکنه .😭