چاقی مفرط به چه معناست؟
چاقی مفرط به چه معناست؟
پزشکان جهت تعیین وزن بدنی سالم از واحدی به نام شاخص توده بدنی (BMI) استفاده می کنند. در صورتی که وزن بدنی فرد نسبت به قد او بسیار بیشتر باشد، چاق در نظر گرفته خواهد شد.
شاخص توده بدنی، وزن ایده آل را با توجه به قد نشان می دهد.
- در صورتی که BMI، ما بین 25 تا 9 باشد، شما اضافه وزن دارید
- در صورتی که BMI عدد سی و یا بیشتر را نشان دهد، شما چاق هستید
چاقی مفرط یک مشکل محسوب می شود، چرا که احتمال بروز بسیاری از مشکلات سلامتی را افزایش می دهد. چاقی زیاد هم چنین می تواند حرکت کردن، تنفس و یا انجام برخی کارها را نیز دشوار سازد. علاوه بر این، چاقی مفرط می تواند جنبه روانی داشته باشد و فرد از هیکل خود خجالت بکشد.
خطراتی که چاقی مفرط بر روی سلامتی می گذارد
چاقی مفرط، احتمال ابتلا به بسیاری از مشکلات سلامتی از جمله:
- دیابت
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- بیماری های قلبی
- سکته
- آپنه انسدادی خواب (قطع تنفس در خواب، برای مدت زمان کوتاه)
- آسم
- سرطان
را افزایش می دهد.

آیا چاقی مفرط، طول عمر را کم می کند؟
بله، تحقیقات نشان می دهند افراد چاق نسبت به افرادی که وزن بدنی ایده آلی دارند، کمتر عمر می کنند. البته میزان طول عمر به این موضوع بستگی دارد که فرد چه مدت زمان از چاقی مفرط رنج می برد و این که آیا مبتلا به سایر مشکلات پزشکی می باشد یا خیر.
آیا نیازی به مراجعه به پزشک می باشد؟
بله، افرادی که از اضافه وزن و یا چاقی مفرط رنج می برند، بهتر است به پزشک مراجعه کنند.
آیا درمان پزشکی برای کاهش وزن وجود دارد؟
بله. مصرف دارو و جراحی به کاهش وزن کمک می کند. هر دو این درمان ها تنها به افراد چاقی توصیه می شود که با ورزش و رژیم غذایی نمی توانند وزن کم کنند. البته این مورد را در نظر داشته باشید که این درمان ها جایگزین ورزش و رژیم غذایی نمی شوند. افرادی که تحت درمان قرار می گیرند حتما باید تغییراتی را در رژیم غذایی و فعالیت بدنی خود ایجاد کنند.
آیا راهی برای پیشگیری از بروز مشکلات ناشی از چاقی مفرط وجود دارد؟
آن چه مشخص است این است که فرد باید وزن کم کند. در صورتی که این کار برای بیمار مقدور نباشد، رعایت موارد زیر از سوی پزشک توصیه می شود:
- فعالیت بدنی بیشتر. فعالیت های بدنی مانند پیاده روی به افراد چاق توصیه می شود. این کار می تواند ابتدا با چند دقیقه پیاده روی آغاز و به مرور بیشتر شود.
- بهبود رژیم غذایی. توصیه می شود فرد در طول روز چندین وعده غذایی کوچک داشته باشد و خوردن هیچ وعده ای را فراموش نکند. فرد باید از خوردن شیرینی جات و غذاهای فرآوری شده خودداری کند و در مقابل، میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کند.
- کنار گذاشتن سیگار و دخانیات (در افراد سیگاری). برخی افراد بعد از کنار گذاشتن سیگار، غذای بیشتری می خورند، که بهتر است انتخاب غذایی سالمی باشد.
- محدود کردن مصرف مشروبات الکلی.
علت چاقی مفرط
رژیم غذایی ناسالم، یکی از مهم ترین فاکتورها در بروز چاقی مفرط می باشد. بسیاری از افراد به این دلیل دچار اضافه وزن می شوند که پرخوری می کنند، مواد غذایی ناسالم را انتخاب می کنند و تحرک کمی دارند.
اما عوامل دیگری نیز در بروز چاقی مفرط دخیل هستند که افراد از آن ها مطلع نیستند. برخی از این عوامل عبارتند از:
- عادات مادر در دوران بارداری و بعد از آن. خانم هایی که در دوران بارداری کالری مصرف می کنند، سیگار می کشند و یا به دیابت مبتلا هستند، احتمال داشتن فرزند با چاقی مفرط در آن ها بیشتر است.
- افزایش وزن در دوران کودکی. اضافه وزن در دوران کودکی، احتمال چاقی مفرط در بزرگسالی را افزایش می دهد.
- کم خوابی. افرادی که خواب کافی ندارند، بیشتر در معرض چاقی و اضافه وزن هستند.
- مصرف برخی داروهای خاص. مصرف طولانی مدت برخی داروها، مانند داروهای درمان افسردگی، می تواند باعث اضافه وزن شود.
- برخی شرایط هورمونی. برخی مشکلات هورمونی می تواند باعث بروز چاقی شود. به عنوان مثال، خانم های مبتلا به “سندرم تخمدان پلی کیستیک” اغلب با علائمی مانند اضافه وزن و بر هم خوردن نظم سیکل قاعدگی روبرو هستند.
راه های ارتباطی با دکتر امیرسعید صادقی
شماره های تماس : 88689871 -88681047
افرادی که قصد بارداری دارند، چه باید کنند؟
نکته ای که باید به آن اشاره کنیم این است که چاقی مفرط می تواند بارداری را سخت کند. چاقی مفرط به خصوص در آقایانی که فشار خون بالا و یا دیابت دارند، توانایی رابطه جنسی را مختل می کند. علاوه بر این، فرزندان افراد چاق نیز بیشتر در معرض چاقی و اضافه وزن خواهند بود.
چاقی در کودکان
چاقی در کودکان نیز می تواند با عوارض و خطراتی همراه باشد. به عنوان مثال، احتمال ابتلا به مشکلاتی از قبیل فشار خون بالا، دیابت، آسم و آپنه انسدادی بیشتر خواهد بود. چاقی مفرط در کودکان می تواند باعث تسریع روند رشد و یا رشد جنسی زودرس در دخترها شود.
سایر مقالات ارائه شده: