درمان قطعی سندرم روده تحریک پذیر
درمان سندرم روده تحریک پذیر
بیماری سندرم روده تحریک پذیر چیست؟
آیا سندرم روده تحریک پذیر خطرناک است؟
سعی داریم تا در این مقاله شما را با بیماری سندرم روده تحریک پذیر و تاثیرات حاصل از آن آشنا سازیم. با ما همراه باشید.
سندرم روده تحریک پذیر یا IBS جزء بیماری های شایع گوارشی می باشد. این بیماری حدود 10 الی 20 درصد از افراد جامعه را در برمی گیرد. سندرم روده تحریک پذیر دارای علائم و نشانه هایی با توالی مشخص می باشد.
دکتر امیر سعید صادقی ، فوق تخصص گوارش و کبد ، دارای بورد تخصصی بیماری های داخلی و عضو انجمن گوارش و کبد ایران می باشند. شما عزیزان می توانید ، از طریق زیر با دکتر صادقی ارتباط برقرار کنید :
شماره تماس: 02188681047 – 02188689871
بطور مثال : بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر اغلب ، در ناحیه ی شکم درد و ناراحتی های مزمنی دارند. از شدت این درد با دفع مدفوع توسط بیمار ، کاسته می شود. برای بررسی این بیماری معمولا راهکارهای پزشکی مانند کولونوسکوپی و رادیولوژی نرمال می توانند به تشخیص بیماری سندرم تحریک پذیر کمک کنند.
معمولا 75 درصد از بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر با مراجعه به متخصص گوارش و بررسی بیماری خود می توانند زندگی روزمره ی خود را طبق روال عادی ادامه دهند. زیرا این بیماری در اکثر موارد ،باعث ایجاد عوارض حاد و خطرناکی برای بیمار نمی شود.
در مواردی هم ممکن است فرد مبتلا به سندرم روده ی تحریک پذیر، نیازمند مراجعه ی مکرر به متخصص و یا فوق تخصص گوارش داشته باشد. اگر افراد مبتلا به سندرم روده ی تحریک پذیر به تشخیص نادرست پزشک ، اقدام به انجام آزمایش های غیر ضروری و CT یا سونوگرافی های دوره ای کنند ممکن است طی این اقدامات به یاخته های غیر مرتبطی دست یابند که هیچ درمان خاصی را نیاز ندارند و تنها نگرانی آن ها را افزایش می دهد. این یاخته های غیر مرتبط می توانند : همانژیوم های کبدی یا سنگ کیسه صفرای بی علامت باشند.
مکانیسم های موثر در سندرم روده تحریک پذیر
- تحریکات مغزی
- فاکتورهای التهابی
- تغییر در حرکت روده
- تغییر در گیرنده های حسی موجود در روده
- علائم ژنتیکی و ارثی
به دلیل طولانی بودن دوره ی بیماری سندرم روده تحریک پذیر نیاز است تا بیمار و پزشک بطور متناوب با یکدیگر در ارتباط باشند.

عوامل موثر در درمان سندرم روده تحریک پذیر
- مصرف مواد غذایی مناسب و حاوی فیبر بالا ( مانند مصرف پسلیوم : از دوز کم به سوی دوز بالا استفاده شود. همچنین مصرف این ماده ی مغذی برای بیمارانی که علائم یبوست دارند ، مفید است.)
- همان طور که در مقاله ی حساسیت به گلوتن ذکر شده است، برخی از بیماران سندرم روده تحریک پذیر به گلوتن حساس هستند. اگر این افراد حساسیت بالایی به گلوتن داشته باشند معمولا توصیه می شود بطور آزمایشی به مدت 6 هفته مصرف فرآورده های حاوی گندم را بطور کامل قطع کنند.
- کاهش مصرف مواد غذایی چرب و نفاخ
- کاهش مصرف کافئین و مشروبات الکلی
- فعالیت های ورزشی و جسمانی تاثیر مثبتی در روند درمان سندرم روده تحریک پذیر دارد.
در اینجا به بیان مختصری از تحقیق و بررسی های بعمل آمده در سال 90 و 91 توسط دکتر امیر سعید صادقی فوق تخصص گوارش و کبد (که در ژورنال سوئیسی چاپ شد) می پردازیم:
“… بعضی از بیمارانم اظهار به عدم تحمل گروهی از مواد غذایی دارند و ذکر می کنند که با مصرف آن ها علائم بیماری تشدید می شود. در مواردی می توان مصرف فرآورده های لبنی رو بطور آزمایشی قطع کرد چراکه گروهی از این بیماران، دچار کمبود آنزیم لاکتاز که برای هضم پروتئین شیر لازم است ، می باشند و با قطع این فرآورده ها بهبود می یابند. “
سایر مقالات ارائه شده:
سلام میخواستم بدونم واسه بیماری سندرم روده تحریک پذیر چه چیز هوایی رو بخوریم تا درمان بشود